HKBUCIE同學相認區(五)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
識唔識讀flim有個好嘈既女

係你?
有冇人係cie成日見到個好怪既男人 長毛+中分 有d so 肥肥地 成日都著到全身黑色同攞住個公事包

我見過幾次

Film好多女喎
邊個至得架
做咩咁問
利申:讀film
有冇人係cie成日見到個好怪既男人 長毛+中分 有d so 肥肥地 成日都著到全身黑色同攞住個公事包

我見過幾次

我見過佢大聲屌人

利申:識識地佢

係你?

係人都知我係soc sci神人啦

最多去恆大,做定心理準備
Poly>shitty>hkbu

日日拜 求offer

就係bu無親生仔保障
我最壞打算都係恒管或者ou見

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差
只不過成日覺得cie同其他cc比好似無咁著數
有時會擔心d u見我係讀cie會唔收(上d科太雜,唔專)
我係衰在凡事都諗定最壞打算姐

我自己CIE岀身,cGPA唔高唔低,但報左幾多間就有幾多間收。重點係,邊間岀黎唔係重點,最重要係你有無interview嘅技巧。

我覺得CIE正正咩科都要讀,令我個社交圈大左好多,而且一個interview topic都可以用唔同角度去講。

如果你cGPA唔差又唔係太好,我建議你揀反8大。你讀嗰兩間只會浪費左你~~

你幾多分叫唔唔差唔好

我都想知

我嗰時cGPA 3.4,但我有朋友3.0 教大BU都收,所以唔太關分數事嘅,加油!

日日拜 求offer

就係bu無親生仔保障

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

我自己CIE岀身,cGPA唔高唔低,但報左幾多間就有幾多間收。重點係,邊間岀黎唔係重點,最重要係你有無interview嘅技巧。

我覺得CIE正正咩科都要讀,令我個社交圈大左好多,而且一個interview topic都可以用唔同角度去講。

如果你cGPA唔差又唔係太好,我建議你揀反8大。你讀嗰兩間只會浪費左你~~

你幾多分叫唔唔差唔好

我都想知

我嗰時cGPA 3.4,但我有朋友3.0 教大BU都收,所以唔太關分數事嘅,加油!

咩科先

係,唔好以為你真係親生仔

日日拜 求offer

就係bu無親生仔保障

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

Ching. 先講清楚讀咩division好

以商科為例
HKU UST CUHK City Poly HKBU LU

八大得七間開,你所指揀返八大 實情你只係叫上面啲business JJ報埋LU

EdU都無開,係咪?(加上無開senior entry)

-----------------------------

非引戰 只係想巴打clarify啲重要野出黎

上面既巴打(包括我) 揀得poly city hkbu 有幾多料都自己心照

連依三間都係唔sure. 咁就證明揀到無得揀咁濟

LU國際排名都無,讀完同恆管真係差唔多
而且得文科出名,商科完全唔入流

如果咁都要掛住大學生個名,唔理教學質素
咁同入 中大神學有咩分別?

無錯,中大⋯ 咪又係搵唔到工

而且有必要講清楚cGPA. 每個人既界線都唔同
真係好vague.

不過都要多謝 巴打作為alumni 肯入黎分享
希望你分享更加多見解

例如interview skill

無錯,每間大學都有唔同專長。當然,我無辦法一次過講哂你地知啦

cGPA我上面講左啦,3.0都會有offer,所以唔會話只係arm arm過3嘅人唔會有。

至於interview skill,首先嘅係你一定要知你自己點解想入呢科,人地唔係想知你交左俾佢嘅cv,而係想知你究竟有無熱誠。例如,我嗰陣講左啲學術知識,加一啲喺CIE學到嘅野、再講自己性格,加埋點contribute呢間大學等等。
另外,你都要唸清楚,呢間大學比其他有咩優勢。最好你梗係做足research先啦。
最後,你一定要溫好書先好去,有啲u例如HKU,CU都好鐘意問書。當然,一個人一定唔會咩都識,唔識就話唔識,唔好扮識。
大慨係咁啦,打到手都殘

係,唔好以為你真係親生仔

日日拜 求offer

就係bu無親生仔保障

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

Ching. 先講清楚讀咩division好

以商科為例
HKU UST CUHK City Poly HKBU LU

八大得七間開,你所指揀返八大 實情你只係叫上面啲business JJ報埋LU

EdU都無開,係咪?(加上無開senior entry)

-----------------------------

非引戰 只係想巴打clarify啲重要野出黎

上面既巴打(包括我) 揀得poly city hkbu 有幾多料都自己心照

連依三間都係唔sure. 咁就證明揀到無得揀咁濟

LU國際排名都無,讀完同恆管真係差唔多
而且得文科出名,商科完全唔入流

如果咁都要掛住大學生個名,唔理教學質素
咁同入 中大神學有咩分別?

無錯,中大⋯ 咪又係搵唔到工

而且有必要講清楚cGPA. 每個人既界線都唔同
真係好vague.

不過都要多謝 巴打作為alumni 肯入黎分享
希望你分享更加多見解

例如interview skill

無錯,每間大學都有唔同專長。當然,我無辦法一次過講哂你地知啦

cGPA我上面講左啦,3.0都會有offer,所以唔會話只係arm arm過3嘅人唔會有。

至於interview skill,首先嘅係你一定要知你自己點解想入呢科,人地唔係想知你交左俾佢嘅cv,而係想知你究竟有無熱誠。例如,我嗰陣講左啲學術知識,加一啲喺CIE學到嘅野、再講自己性格,加埋點contribute呢間大學等等。
另外,你都要唸清楚,呢間大學比其他有咩優勢。最好你梗係做足research先啦。
最後,你一定要溫好書先好去,有啲u例如HKU,CU都好鐘意問書。當然,一個人一定唔會咩都識,唔識就話唔識,唔好扮識。
大慨係咁啦,打到手都殘

原來係咁,長知識(筆記

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

你幾多分叫唔唔差唔好

我都想知

咩科先

我係Applied Science嘅,咩科就唔講喇,怕身份暴露。

可以講嘅係,我嗰時CIE識好多唔同科嘅人,大部份都上到岸,所以CIE其實無大家想像得咁差

其實我應該識佢
上個sem體育同佢一組
3.4高過7成人啦
3.4高過7成人啦

3.4 已經係 hkbu president honour roll (UGC都係)
HKBU本部只有~10% graduates左右

CIE應該都係跟HKBU做法,所以3.4 係top 10%
3.4高過7成人啦

無計 啲ge course 一撚定陀衰家

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

你幾多分叫唔唔差唔好

我都想知

咩科先

我係Applied Science嘅,咩科就唔講喇,怕身份暴露。

可以講嘅係,我嗰時CIE識好多唔同科嘅人,大部份都上到岸,所以CIE其實無大家想像得咁差

science無business競爭咁大... 3.4真係試得HKU/UST/CUHK
business 3.4連cityu/hkbu/poly marketing都未必收

我都係依個分左右,好驚 (報晒business水泡科
3.4高過7成人啦

體肉 B-...
practical exam A...
MC無乜溫 (當時覺得1個cred由佢
3.4高過7成人啦

中文 西科

GPA好差咩
揀呢兩間

其實又唔係差

你幾多分叫唔唔差唔好

我都想知

咩科先

science無business競爭咁大... 3.4真係試得HKU/UST/CUHK
business 3.4連cityu/hkbu/poly marketing都未必收

我都係依個分左右,好驚 (報晒business水泡科

我都係business jj 我都驚
3.4高過7成人啦

3.4 已經係 hkbu president honour roll (UGC都係)

即係3.4都已經好top架喇?
3.4高過7成人啦

有啲科好正架😁😁
3.4高過7成人啦

計翻hkcc 姐係有3.9
3.4高過7成人啦

計翻hkcc 姐係有3.9

著返條褲先
3.4既學生同人片,一定輸到無尾燈

其他科3.4算幾好,science入到ust/hku/cuhk
入八大唔係問題

Business. & Communication 我覺得炆水

其實我應該識佢
上個sem體育同佢一組

[相認mode]我pe上個sem同佢同班,係咪星期二朝早十半柔力鳩Alfred個班

其實我應該識佢
上個sem體育同佢一組

[相認mode]我pe上個sem同佢同班,係咪星期二朝早十半柔力鳩Alfred個班

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞