香港係時候要有自己嘅旗幟同戰歌

436 回覆
482 Like 22 Dislike

https://youtu.be/Vsr5gpmmvhs

呢首係廣東話 歌詞又幾應景

La La La La La La La La
鼓起這勇氣 跨出這距離
差一點我們也會飛

你笑容 早應已逝去
當初的沖天志 有沒有踐踏碎
是哪些 不能言傳的夢
才令我 闖蕩在未知裡
就算知 歲月已經歸不去
仍邁步前往 向大世界出去

仍然要相信 這裡會有想像
求時間變慢 不想迫於成長
未了願 我替你朝浪濤吶喊
聽聽有沒有被迴響 青春怎會零創傷

為何要相信 這裡會有希望
在最後 盼我會像拍翼鳥悠晃
擁抱著微風 沿途在看
哪裡 會發現曙光

向前行 攜手行 趁青春要奮進
不可辜負眼前好時光
向前行 由今天 承諾我目標
為世界美好多一點 付出所有

仍然要相信 這裡會有想像
求時間變慢 不想迫於成長
未了願 我替你朝浪濤吶喊
聽聽有沒有被迴響 青春怎會零創傷

仍然要相信 願意相信
(向前行 攜手行 趁青春要奮進)
仍然要寄望 唯有初衷
(不可辜負眼前好時光)
我未忘
(向前行 由今天 承諾我目標)
(為世界美好多一點 付出所有)
巴打有冇話想要咩元素
Shall never surrender DMC4
其實幾好 不過好似太rock and roll 冇咗進行曲嗰種感覺 可能節奏要慢啲?
不過巴打你真係擺得咗自己作品 要大大力推 辛苦晒 希望其它巴絲打都會俾到自己作品一齊battle
同埋填詞嗰邊我唔知啲音難唔難夾 要等填詞叻嘅巴打睇睇
自由之翼好似好D
好似進行曲咁? 上面啲reply有巴打post個definition.
https://www.youtube.com/watch?v=8aZ_hMX87eo&feature=youtu.be
呢首點睇
本身日文詞已經好表達到呢兩日
搵人填埋中文詞落去
膠化
冰島version就得
希望各位可以睇睇個方針
如果唔認同 大家可以再討論
識創作嘅巴絲快入嚟 香港需要你
一定係呢首 (推呀)
https://youtu.be/R5LXv8vcP3Q

英雄故事 (電影《警察故事》主題曲) (成龍)

作詞:黃霑 作曲:黃霑
憑自我硬漢子 拼出一生癡
流汗血盡赤心 追尋大意義
生命作賭注 留下了英雄故事
憂患見骨氣 昂步顧盼似醒獅
衝前去 全部得失只有寸心癡
跨步上雲上我要去寫名字
憑傲氣自我寫我一生的詩
情共愛淚與癡 真誠是意義
生命豁出去 留下了驚人快事
英雄有骨氣 雄視世界似醒獅
衝前去全部得失只有寸心知
跨步上雲上我要去飛
衝前去
全部得失只有寸心知 跨步上
雲上我要去飛
衝前去
全部得失只有寸心知 跨步上
人要作頂天漢子
隨你,但有音樂效果好好多
今天我
但啲人一聽就會諗起啲黑警 到時變咗黑警戰歌
全體人為佢哋打氣
雞蛋與羔羊點睇
支持sing hallelujah to the lord
呢首呢

https://youtu.be/kfoRnmEWVnw

凝聚每分光

作詞:鄭國江
作曲:鮑比達
演唱:許冠傑/譚詠麟/梅艷芳/葉倩文/林子祥/徐小鳳/羅文

*為理想 全力幹 求突破今天甘流血汗
為理想 獻盡努力 理想邦 我願靠我雙手創
讓理想 燃亮我 求讓每分力全變熱和亮光
要鬥志繼續頑強 要永遠奮起圖強 豪情融成熱與光

讓每點光 射向前方 讓每點光閃出希望 交織成 一張光的網
凝聚了 每點光茫 前途漸明朗 美滿前途伴你闖
讓每點光 射向前方 讓每點光閃出希望 交織成 一張光輝的光網
以熱誠 發亮光 以熱情 更烈更旺 漆黑照亮前途共創
This Is Our Home. This Is Our Place.
This Is Our Dream. We Love Hong Kong.*
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網

Repeat*

匯聚強光照遍這方 在熱流裡載著看
熱愛香港 人人同心 共創香港新的希望 香港人 高峰天天創
凝聚了 每點光茫 前途漸明朗 世界盡瞧著這方
熱愛香港 萬眾同心 共創香港新的希望 香港人 敢於更新 肯苦幹
更繁榮 這地方 更繁榮 新的香港 一起創造明日盛況
This Is Our Home. This Is Our Place.
This Is Our Dream. We Love Hong Kong.
This Is Our Dream. We Love Hong Kong.
Do you hear the people sing無得輸
不過係要改french果句
中文版太平淡
一係就成首詞作過
旗幟:雨傘下的洋紫荊
依首唔錯 有冇巴絲打幫佢編編曲 執埶詞
我哋唔係要唱人哋嘅歌 係要有一首屬於自己屬於香港嘅歌
好多謝有啲巴打有留低啲歌做建議 但我哋要係創作自己嘅
希望多啲巴絲打入嚟擺低自己嘅諗法同作品
或者咁講只要係香港人嘅作品都可以拎嚟改編/改詞
但外國嘅就唔好啦

Sing hallelujah to the lord:
但香港唔係一個基督教地區 我哋係有多元信仰
咩宗教都可以喺度和平共處同建香港
應該係要有一首歌團結哂所有人 而唔係獨尊基督教
希望大家明白
大家可以睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞