香港係時候要有自己嘅旗幟同戰歌

436 回覆
482 Like 22 Dislike
幾正
We”ll be coming! We”ll be coming! We”ll be coming down the road!
歌詞
As a child, you would wait /自小時 你就在等待
And watch from far away. /靜靜地從遠方遼望
But you always knew that you'll be the one /當大家都在嬉戲時
That work while they all play /只有你自己知道 不吭聲的努力著
In youth, you'd lay, awake at night and scheme /深夜裡頭清醒著 為未來計劃鋪路
Of all the things you that would change /藍圖上的事物 說將來想改變
But it was just a dream! /但一切只是 憑空幻想罷了

[Chorus]
Here we are, don't turn away now /現在我們在此挺胸立地 不畏懼退縮
We are the warriors that built this town. /英勇的戰士 親手打造自己的堡領
Here we are, don't turn away now /昂首挺胸 大步向前
We are the warriors that built this town from Dust. /勇猛的戰士 從千里赤地裡建築都城
[Verse 2]
The time will come, when you'll have to rise /時辰來到 你將屹立不搖
Above the best, improve yourself /發揮全力 證明自己
Your spirit never dies /骨裡戰魂 永遠不死
Farewell, I've gone, to take my throne above /再會了 我將啟程 去拿下我的皇位
Don't weep for me /別為我流淚
Cuz this will be the labor of my love /這趟路程 是我為了夢想而努力

[Outro] x2
Here we are, don't turn away now /現在我們在此挺胸立地 不畏懼退縮
We are the warriors that built this town. /英勇的戰士 親手打造自己的城市
Here we are, don't turn away now /昂首挺胸 大步向前
We are the warriors that built this town from Dust. /勇猛的戰士 從千里赤地裡建築都城
1:41開始個首好似仲有氣勢d
https://youtu.be/ju-5CdA-pkw
sing hallelujah to the lord
我哋要嘅係 創作創作創作
創作一首屬於自己香港嘅歌 點改編都好 首歌始終係人哋
所以只可以用作參考 但不宜直接改詞/直用
中間9粒星可以形容為市區既9個區域
外圍9粒星可以形容為新界既9個區域

可以再諗諗將洋紫荊或龍獅旗既idea加入18星旗入面
其實可以 依啲就可以base on 佢改曲改詞啦
大家一齊集思廣益 麻煩大家
旋律柔和 但係戰鬥力十足
冇錯 大家唔使怕醜 咩都可以試/有諗法可以講 係work自然有人會執靚佢
馬賽曲最似而家情況

歌詞都好應境
試問誰還未發聲
都捨我其誰衛我城
youtub 已有歌 share 出去
香港公民【問誰未發聲】
冒著敵人的炮火 前進前進前進進
當有人向前跑
背景係呢首歌 外國記者錄撚住
型到
如果要連曲都係自己作同要最短時間大部分人覺得好聽入腦
就真係要簡單易明易入腦的旋律
整到又正歌又副歌好難令人一時認同和接受
例如參考sing to lord咁
得五句
可能會好d
或者咁講只要係香港人嘅作品都可姒拎嚟改編/改詞
但外國嘅就唔好啦
Do you hear the people sing嘅英文ver啦
中文嗰個d歌詞好抽象
英文版又有氣勢又多人識(外國記者一定識→make noise)
我哋唔係要唱人哋嘅歌 係要有一首屬於自己屬於香港嘅歌
好多謝有啲巴打有留低啲歌做建議 但我哋要係創作自己嘅
希望多啲巴絲打入嚟擺低自己嘅諗法同作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞