香港係時候要有自己嘅旗幟同戰歌

436 回覆
482 Like 22 Dislike
真 洋紫荊真係香港人其中一個身份認同
Do you hear the people sing
革命歌,聽到個人好熱血
依家聽到副歌會鼻酸
https://youtu.be/1knQ77uwXac

快返戰歌慢返邦歌
龍獅得唔得呀
其實覺得當初avg4嗰陣有首香港創嘅主題曲幾match
我覺得冇咁好 香港要脫離兩邊嘅陰影 要香港最獨有嘅標誌先最好 我覺得啦
盡左力

獅子山好難畫

有無design JJ 比意見

我開account就係想提議依首,被捷足先登
歌詞文雅,道出香港歷史,有氣勢之餘亦帶出香港人歷劫不動嘅志氣

《香港城邦歌》

作曲、編曲︰壹熾
作詞︰陳雲

皇皇香港,育我長我地方。
皇皇香港,歷劫不動城邦。

華英並茂,古今交集,流芳百世有我承當。
九七風霜,淪落蠻荒,美好家園一朝喪!
同道奮起,鐵馬金戈,摧碎離地賣國奸賊黨!

刀劍伸張,光芒萬丈,妖魔驅逐不許還鄉。
攜我少長,復我河山,四海縱橫大國邦。
修我水土,築我門牆,國土千秋萬世永無疆。

皇皇香港,育我長我地方。
皇皇香港,歷劫不動城邦。
push 推到有巴打改詞編曲
rom 花生魔人巴打
我地需要新區旗
https://lih.kg/1214306
我哋依邊主力搞歌就ok 巴打可以過去集思廣益
區旗
應該係國旗
啱路啱呀
推到有人改
我改會有
真有人問邊間教會
佢有解釋到歌詞嘅意思,代表香港華洋並茂嘅文化:

陳雲:此歌詞的第一句皇皇、育我,來自《詩經》。第二句歷劫不動,來自佛法,城邦來自古希臘。最後一句,來自岳飛還我河山,王羲之《蘭亭集序》少長雲集。四海縱橫是呼應香港歷來的海濱城市對外闖蕩的格局,即是香港遠洋貿易、捕魚及海盜的傳統。
Beat:
We are Hong Kong 啪啪 啪啪啪
We are Hong Kong 啪啪 啪啪啪

好似睇波咁 夠哂易入口
Sing hallelujah to the lord 改詞??
改宗教歌好似唔係咁好
Sing hallelujah to the lord 無得輸

但激既就有imagine dragon 既 radioactive 。個bass drum好重

https://youtu.be/KIW_Ca8OWTo
但作為和理非派歌都夠做 (激進派要D激昂既歌)
同埋D詞好改, 就咁打打下字都出到兩句
怎~會捨百萬腳步
想~記得東方的瑰寶~
Sing hallelujah to the lord 改詞??
改宗教歌好似唔係咁好
但作為和理非派歌都夠做 (激進派要D激昂既歌)
同埋D詞好改, 就咁打打下字都出到兩句
怎~會捨百萬腳步
想~記得東方的瑰寶~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞