香港係時候要有自己嘅旗幟同戰歌

436 回覆
482 Like 22 Dislike
我今朝開過post

我地需要新區旗
https://lih.kg/1214306
見到一眾信徒咁堅持真係好激勵到
大家入去睇睇
同時開一個post整合晒佢
辛苦晒巴打了
而且都算有特別意義
首歌同64後的香港有關
用在30年後的香港
有種承傳的感覺
戰歌:
總結一下個立場同睇法:
我哋唔係要唱人哋嘅歌 係要有一首屬於自己屬於香港嘅歌
好多謝有啲巴打有留低啲歌做建議 但我哋要係創作自己嘅
希望多啲巴絲打入嚟擺低自己嘅諗法同作品
或者咁講只要係香港人嘅作品都可以拎嚟改編/改詞
但外國嘅就唔好啦

Sing hallelujah to the lord:
但香港唔係一個基督教地區 我哋係有多元信仰
咩宗教都可以喺度和平共處同建香港
應該係要有一首歌團結哂所有人 而唔係獨尊基督教
希望大家明白

另一方向:
或者可以用啲所有人都會識嘅歌
類似We are we are Hong Kong ? (We will rock you)
最好係節奏簡單 腳踏拍手就得
Master mic首我城其實都好正
呢個星期係咁loop
其實覺得紅藍位置可以互調
會帶種頂緊紅色入侵既感覺
from 花生魔人巴打
我地需要新區旗
https://lih.kg/1214306
入面枝藍白旗好靚 我諗我哋依邊主力搞歌就ok
dem beat 真係好易營造團結氣氛 又係香港土產文化

我好鍾意獅子山下
「放開彼此心中矛盾 理想一起去追
同舟人 誓相隨 無畏更無懼」
Sing hallelujah to the lord
現場聽再望住發生嘅事 真係喊咗
借個post黎宣傳下

近日香港警方都辛苦啦。有鑑於此,大家遊行時應該歌頌下佢地,感謝佢地’維持秩序’
問誰未發聲 Do you hear the people sing
allez allez allez
改中文歌詞
Warriors / We are the champions
唱歌冇問題但要令團火越燒越旺
今天我 唱完有冇上戰場既感覺?冇呀
呢兩首就有啦
可以擺去歌詞 詞真係唔難 平時見你哋改詞太屈機了
難係難在搵首曲出嚟
sing hallelujah to the lord~
聽一分鐘都識唱
https://www.youtube.com/watch?v=FhXDbQU_VAY

其實小弟一直覺得獅子山下好適合代表香港人歌詞幾fit
但無奈當年俾梁錦松同曾蔭權玩到爛咗 (但呢幾年要你做大灣區人所以提都冇提過)
同埋個beat太慢....適唔適合做戰歌都係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞