[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
啱啱開咗FT, 而家國際戶口已無US visa debit card了.
美國境外攞錢要手續費
有幾可會用
Btw ib hk好似都可以申請debit card?
境外銀行的debit card是資金逃生門.

當有朝一日香港實行外匯管制, 你所持有香港銀行發行的visa/master card全部被封鎖不能在海外使用, 你走佬到外國後如手上有一張US visa debit card, 起碼可以短暫應付日常生活的現金需要, 直到你有辦法把在美國的資金匯出至海外為止.
但係我覺得ibhk既話就無開debit card 既目的
IB HK 其實算唔算係離岸??
我IB account係用保證金account
佢俾左20萬購買力(幾萬本金)我
我可唔可以用20萬當自己錢買大期?
槓上槓咁樣O唔OK?
有冇人用IB答到我?
買咗美股就係
你confirm美股就係離岸?
但香港講明無SIPC保障喎
我問過ib hk
佢地話所有us stock都係under ib llc clearing account
冇sipc應該係因為全部客都係under同一個acc而唔係每個客開一個?
咁就奇怪la
我上網睇只要係under clearing account既broker 係有SIPC既幫我地持倉我地就會有依個保障?
定係我理解錯
咁樣既話香港公司如果真係汁左我地美股係會無事?會轉返過IB LLC?
咁樣計我地美股其實係受SIPC保障架
好亂
IB 入邊嗰個 stock yield enhancement program 「證券收益增強計劃」,即係借貨比人,大家有冇用?有冇風險?
巴打最後點
如果兩個都開,平時喺 IB 做買買賣賣,得閒射啲長倉去 TD 擺安全啲諗唔諗得過?
如果去到美國開,都會係IBLLC最好?
巴打係匯幾多錢,過唔過25k ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞