[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
IB有香港broker 牌
理論上受政府監管
其實呢個係咪 SFC policy 嚟?
哎吔啱啱用左idealpro換
想問下係邊個位有得揀fxcov
新手啱啱開account唔係好識
我以pc version 既 TWS 做例子 佢係選擇 Market Order / Limit Order 旁邊有個 + 號 你click 落去就係 advance setting 有得比你選擇 FXCONV / IDEALPRO
其實兩個一樣
用idealpro會有個position話你知換過錢
fxcov冇
但係個position淨係話你知賺蝕幾多,實際無影響。
匯出唔收,至於收到錢果方收唔收手續費,視乎係邊間機構
感謝電話app好似無得揀研究下先
明白
用開fsm買美股,夠唔夠安全?
有冇巴打用寶盛證券?
保唔保障到?
可以電匯美金去銀行嗎?
恆生電匯每次190
轉數快點操作,係咪每次10000
我個時申請直接寄張80k HKD 嘅支票 連上去office都唔駛
Ideal pro係當你炒外匯所以有P/L
而fxcov係當你普通換外幣所以冇P/L
但實際上兩樣都係做緊同樣嘅嘢?
可以寄支票代替
利申之前有AC 拎晒D錢出黎自動CUT左
我一直都係用IDEALPRO買美金,我買完之後statement確實顯示usd cash多咗喎,同埋IDEALPRO買返黎既美金可以用黎買美股,我覺得應該係真金白銀。
可以
即係我開左IB 轉左舊錢入去再電匯到美金但無買任何美股
舊錢係咪都唔計落香港銀行體系?
你登入ib --> transfer & pay --> transfer fund --> select hkd --> bank wire --> 填資料(亂填都可以) --> continue
最後你會見到 屬於CITIBANK 既 "Bank Account Number" ,呢個係屬於你既ib bank account no。你可以從本地銀行帳戶轉帳,入帳銀行揀citibank,bank account number 照住打,就可以免費入港幣,頭一次你可以入住100蚊試下先。
係啊 IDEALPRO 買完都係會拎到美金 但同時你hold position (虛擬頭寸) 呢個係用做方便投資者追蹤外匯交易的盈虧 而FXCONV唔會建立一個對應的虛擬外匯持倉

你個目的只係換錢而唔係炒外匯既 只用FXCONV 就足夠 ,以免多咗帳戶資訊擾亂自己
多謝解釋
因為我覺得唔算資料混亂,同埋我覺得做任何外匯相關交易養成監察匯率損益變化係一個好習慣,所以我會保留idealpro做法
試左50000,成功🙏
請教Usd 現金有冇免費方法入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞