[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
咁撚閪
我開個時就係
Cash account 就係

Margin 要 ~100k
純粹杞人憂天問題
上網睇曾有台仔銀行拒絕匯款收款, 因為懷疑 APEX CLEARING 洗錢,
如果真有一日本港銀行管制, 豈不時被資產凍結 ?
真係咁既話 啲錢係外國唔係好過係香港咩?
Keep住入錢既bank statement
之後佢實施左銀行管制你d錢都係美國唔關你事
到時開番個離岸銀行戶口入錢d錢咪cash out到
佢話你洗黑錢既咪show番d bank statement俾佢睇應該會過到
或者申請佢張debit card直接拎錢lor
我成副身家放係IB,全買美股,其實都仍然擔心一旦取消香港政策法,會唔會仍然有影響?因為資產其實係放係IB香港分公司
IB開戶要幾錢?
22歲開戶係咪3000美金就可以?
我都唔明點解無SIPC
係咪姐係d股係香港公司揸手?
可能係同一個 account 又買到 SEHK 又買到美股搞唔掂 SFC 啲 rule?
但係日本開戶又可以做到 IBSJ+IBLLC 喎
其實好無保障
用IB就係想開唔同地方既股
點知你整係同我保HK
仲要咁少錢
如果調返轉用IB LLC買港股有無得保?
如果去找換店換錢
係咪入返銀行
比手續費都做到電匯?
有,之前問過IB
唔係無得轉咩
除非你有唔係香港既地址證明
我問過Citi,佢哋講話Citi TT去Citi NA免費只限於個人戶口,如果收款係公司戶口就要收費,跟住我問過IB,佢哋Citi NA係公司戶口。所以好奇一問,點解有師兄話唔使收費?

其實應該冇免費嘅方法,就算用美元支票,都要係海外美元支票,普通香港銀行美元支票係不可以。
你講果個唔係TT, 係global transfer免費,但只限個人戶口

電匯就去咩戶口都得,citi priority 或以上唔收手續費
FT電匯一次大概HKD65+USD25? (銀行+中間行)
即係total=HKD260, 基本上錢過咗去就唔洗再有其他收費

唔計你匯錢返黎先, 如果你KEEP住每3-4個月先匯一次, 其實cost同IB差唔多, 3個月IB都收你hkd230 (usd30)

你玩得美股多數都長揸唔會成日匯返黎, 咁匯返黎果usd40其實冇乜問題可以唔理

假設你做到3-4個月先匯一次過去, 其實成本差唔多, 但就比IB多個SIPC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞