[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
why not both
其實係咪開到個美國既銀行acct link 住d美國證券行最好?

香港點開美國既銀行戶口?
ft 係咪冇mac 版apps, 見佢剩得網頁版
1.5m cash 股票 基金都可以
想問下firstrade張debit card係要25000cash定戶口總值25000就得?

啫係買咗股票嘅計唔計?
其實tdhk同cshk雖然有sipc
但經咗香港分公司係咪理論上香港政府有能力凍結你資產呢?
最穩陣+平係咪都係ib hk買再射去國際版cs/td/ft
Ib一個月10蚊,cs同td都平過佢,ib同td都有fps入錢,如果月供最平最安全應該係tdhk買完射去ft/國際版嘅戶口
如果供2隻股,可能要分開2個月咁先最平
Td射走要錢
而且ib有匯率優勢
真心求教
請問 td 同cs係咪喺香港開咗公司後
而家td hk 同cs hk係無 sipc

姐係 td hk執咗,我係 claim唔到
我前幾日打左上td問,有sipc
Ib射倉唔洗錢?
正路係計資產總值
係咪不是好有證券行都support ACATS? 大貓受唔受?
好 唔該
請問大家覺得 td定 ft定 cs好?
如用作月供 spy
長 keep 但要夠保障
如果長線月供ETF應該CS HK或者FT好d
FT買賣全免佣
CS HK都有指定ETF免佣 (冇SPY,但可以用類近既ETF例如SCHB)
TD HK就冇得免佣買ETF,要國際版先有

保障既話三間都有SIPC都頗安全啦,講規模就TD > CS >>>>> FT,咁可能CS適合你多少少
感激!!!
長keep推薦FT,淨係要比匯錢收HK$225
有SIPC
yes
最重要睇個equity with loan value

如果你的equity with loan value足夠滿足到開張大期之後的current initial margin requirement,咁你就可以落到盤

或者再簡單啲,如果買完大期之後你個current available fund仍然是正數,就准許你開倉,你tws直接落盤如果唔夠數佢係會彈出來提醒你的

留意番,你的情況似係得幾萬蚊本金,但你想用來賭大期,咁樣做只要有日輸幾百點你就要斬倉,-500*50=-25000會在在equity with loan扣走咗,好大機會fullfill唔到大期的maintenance margin requirement,亦即係excess liquidity跌至負數,這情況就trigger斬倉了

所以,玩槓杆產品要好清楚自已做緊咩先好掂
TD HK有SIPC
啲錢擺美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞