[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
我近排入美金去ib hk,佢要我電匯到美國既citi戶口,唔係香港
只有入港紙先要入香港既citi
我估如果係買美股,用美金既,佢地都係張錢放係美國,唔係香港既體系內
ib hk我問過live chat
佢地話所有us stock都係under ib llc clearing account
cs 有冇?
得廿雞資產,每月會入5K
應該用邊一間好
我得廿五萬身家 如果開cs international 唔投資齋擺錢可唔可行?
同埋想問個張debit card 嘅提款上限有幾多?
唔該晒
咁多頁有排追,黎緊想富途轉 fristrade.
可以買美國國債,短債都有2厘息
得雞碎咁多錢 洗咩搞咁多野
請問如果喺香港攞錢係攞港幣定點?個 兌換 rate係點?同埋有無咩收費架?
由申請戶口到攞咭搞咗幾耐1
攞港幣,個rate應該跟VISA個rate,冇手續費
其實firstrade 張卡第時去美國先攞返晒啲錢 咁咪唔使比3% 或者其他匯出費用
少年你太年輕了,美國好多櫃員機都收ATM fee,然後出入境你帶咁多現金都有限制
其實美股係長線投資,我自己預計提款起碼係三四十年之後既事,到時各大券商既fee structure都一定會唔同哂,所以而家plan黎都冇意義。In any case而家取消Firstrade戶口轉落其他券商都係收$75美金手續費,你除開30年平均一年都係俾$2.5手續俾佢啫,30年後到時睇下邊間券商提款抵d咪轉邊間。

如果當下就有需要經常提款既,建議CS international or IB
係咪去到咩國家,就會攞果個地方呢貨幣?
lm
cs即係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞