[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
即係有 SPIC 保障?
Cs td上市公司感覺良好d
今晚搞個ft算
想問下 有無主動退稅分別大唔大?

就咁聽落每次收息都扣起30%

退稅可以退幾多?自己退稅難唔難?

唔識美股 有錯屌細力d
堅要推!仲有冇其國家的離岸戶口選擇?例如 Singapore, 甚至 Cayman Islands 又得唔得?
自己退稅既話主要睇你退稅金額有幾多
因為填完form空郵過去都要成本,都要幾十蚊
然後又視乎你有邊d券商既戶口,稅務部果邊可以俾你揀自動轉帳收退稅或者收支票,如果你有CS/TD國際版戶口都可以自動轉帳收 (p.s. 即使你用FT買股票,但係你有TD國際版戶口,都可以用個TD戶口收退稅),香港版唔清楚未試過,如果只有FT戶口就只可以收支票
咁去銀行兌美金支票又要手續費的,好似最少都$60以上

所以你預算玩一次退稅大概要幾十蚊成本 (if可以自動轉帳退稅) / 百零蚊成本 (if只能收支票)
然後再睇你hold咩股票啦,我俾個例子啦,當你80%股20%債,股入面美國本土股票 (e.g. VTI) 佔60%,非美 (e.g. VXUS) 佔40%
當你每投資$10000
其中$4800買VTI,股息不能退稅
$3200買VXUS,息率~3%即係$96,預扣稅$28.8可以退
$2000買BND,息率~2.5%即係$50,預扣稅$15可以退
以呢個例子,如果你既券商冇主動退稅,自行申請退稅每投資$10000大約預算可退回$43.8;如果有主動退稅,自行申請退稅每投資$10000大約預算可退回$30左右。再根據埋成本,可以自行判斷值唔值得搞。

最後一個問題你問到退稅難唔難,呢個問題有d主觀
當然會有d forms有填,如果你話同平時係香港報下薪俸稅比可能係有多少少野要填,但我只能講話讀過下書既人又有心機搞應該都會handle到
多謝巴打回覆

我研究下先
岩岩用特衰開左cs,online交左w-8ben, 係咪即係等佢批?
Ib用海外地址好似開到 ib us
就咁睇IB應該係最低要求又安全?
實際有幾多non-us source好似要睇income code, 唔清楚唔好亂咁報, 一陣當你呃退稅
想請問係唔係用特區護照都可以開到CS的國際戶口?

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞