[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
窮撚準備開ft international
巴打準備咗啲咩去申請firstrade
唔好意思 學生真係冇接觸過依樣野 做一做伸手

得100k(hkd)儲蓄 屋企人有bno 我係唔係可以出返去了
溫馨提示:Firstrade 個 CEO 係支那人,成日接受支那媒體訪問,開之前考慮清楚
ft international? 感謝
未睇details,放工睇
CEO 上海出世,google 劉錦杭 就會見到海量支那媒體訪問
CS 好似好正
係入錢比較麻煩 要開多個citi戶口
我無BNO,當年雙親話搵食懶得排
頭先打去 Citibank 問 (本身已有 Citibank 戶口)
個 staff 話就算由香港 Citibank 電匯去 美國Citibank 都要收手續費 (每次HK$150)
想問下巴打由香港 Citibank 過錢去 CS International果陣有無扣到手續費?
Ft拿錢太貴了
上面定期他 post 有巴打提過要有150萬 個隻account 先唔洗收commission
我都有問
佢話證券行 account 唔可以用Citibank Global Transfer,要走番正常電匯
$150係出自呢度:
(a) HK$150/US$20 or equivalent or, (b) the actual Correspondent Bank service fee, whichever is higher
(第10頁最底果行)
以為講緊轉去自己美國戶口
不過佢張野都唔知點睇, 上面Telegrahic Transfer寫waived
下面又整個Outward Remittance Service Fee $150
可能使唔使錢都要有勇者試過先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞