用1080/1080ti/2080/2080ti玩4K的巴絲入嚟吹吓水#2

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
似乎係開咗auto resolution scaling
5700xt 玩4k,新game開高中畫質,舊game開高/最高,幾夠玩。估計同級嘅n卡(ie1080ti 2070 2070ti)都係差唔多
無帶機返屋企

要聽日先可以再試

上面寫明4k (75%) 先keep 到60fps

即係2880x1620 呢個resolution 2080 先keep到60fps
其實有時覺得降畫質嚟就4k 係有少少矛盾

唔係要靚先開4k 咩?為咗就4k 降特效到高中咁不如玩返1440p 啦

如果我用laptop 玩4k, 我會target high至very high,真係唔得就寧可1440p Ultra

初開機時試過降咗少少settings 做high

Resolution scale keep 到87.3%

即係3352 x 1886

我估tune 多一兩樣可以keep 到native 4k 60fps
其實我個人認為2k to 4k解像度帶黎畫質嘅提升係大於由中高畫質to最高畫質嘅提升。同埋我主力玩嘅大部份game都係4k都開到ultra嘅舊game。
我反而唔太願意犧牲太多特效

其實玩開4k 都明,好難zero compromise

但如果我返屋企用枱機玩,我都幾堅持盡開特效

(特別係ray tracing 個d)

Notebook 的話我容忍會高d
2070S
我自己黎講
1080p/2k 同4k 比,一眼就分到
畫質high / ultra 既分別, 好多時要定格慢慢睇先分到,有時直頭分唔到添
仲未計4k mon 行2k 會blur
所以我點都係4k 行先,唔夠推先降畫質,點都唔會降解像度
咁用DLSS推4k high~ultra呢
我prefer 之後2080唔夠推
隻驚又support DLSS就會咁SET
DLSS多數都會blur 冇4K意義
咁係開Dlss好定降畫質好啲

A:換卡最好
係咪關咗最低fps 就唔會resolution downscale?
睇隻GAME既DLSS Implementation
好=開
唔好=降畫質
想問下control 邊個平台買
點解steam要2020先買到
咪又係epic Store 限時獨佔
可能係,你鎖定60
佢preset係咁
試咗2080 ti

Native 5k ultra around 40.8fps

4k Ultra around 62fps

5K high+ Ultra average 50.2fps

我應該會用最後者打

2080 laptop 聽日返office 再試
或者set 5k Ultra auto scaling

With min 45 fps

打完gow4 再試
好可惜gears 5 唔食sli

Gears of war 4 2080 ti 推 5k Ultra 無AA:

Average 53.1 fps

Gears of war 4 2080 ti sli 推 5k Ultra 無AA:

Average 98.5fps

J
你另一張2080ti閒置咗幾耐
唔會閒置呀

Far Cry new dawn 有用

Metal gear sold V 又有用

之前SOTR 又用得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞