用1080/1080ti/2080/2080ti玩4K的巴絲入嚟吹吓水#2

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
話說膠爸玩4K由1080 sli 玩到1080ti sli 再玩到2080ti sli

最近買咗部laptop 2080先發現其實2080 推4k 都好夠力

基本上ver high/ ultra咁mix 暫時無乜game係玩唔到4K 60fps

成日總有班友彈出嚟開智者/仙人mode 話4k gaming 未係時候,有無人分享吓自己點走上4K 之路?
我張2080宜家長keep 63度 但都係得1995 間唔中先上20xx
why 唔加volt已經超到盡 再超行唔到3dmark
powerlimit拉高未
鎖60FPS?
GPU 得8X% 使用率 緊係唔會行到最高頻啦
我今日又試多一次 都係唔得
我平時超到1885 佢in game就1995
一定要超到1890 in game先會boost到2010
但好神奇 佢只要一boost到上2010
3dmark time spy就一定行唔完 會crash
反而fire strike 就冇事 全程2010 65~67度左右
到底係3dmark問題定係我真係上唔到2010 1995已經係盡
唔差個少少就算啦
唔知點解上唔到2字好唔舒服

其實你邊張2080
Quake II RTX @4K!!!

https://youtu.be/I9Psg0J3Jkw

屌你20fps 都無
笑話黎?
2080 @1080p

2080都只能玩1080P
有冇DLSS
開2
4k 未係時候
連登就當然1080P
有人玩
岩岩係美國evga 入左張999.99 black 2080ti, 慢慢等代購送黎香港
newegg 入左 4 條8gb 3600cl18
mp510 1tb
叫左朋友(LG HK)幫手入一隻LG 34gk950f-b

等7/7 Ryzen 3800x

沿用舊機
antec 750金牛
cryorig 280 AIO 水冷
Crucial 512gb sata3 SSD
WD 1tb HDD
Phanteks Enthoo Pro M 箱
哇 好有錢
4K 我由titan X sli 已經參透過
幾時可以做到推三隻4K都有120fps
我仲諗緊開唔開post 2好

唔該晒

2080 玩full hd 穩

2080ti 玩1440p穩

要玩4k 真係要2080ti sli
到時你又唔玩4k 架喇
咁你得道飛昇未?
無人講錢啦

玩得4k 會唔會慳個三幾萬?
因為工作關係本身就有三隻asus 4K ips
玩左2080ti有一日好奇諗住開3隻芒玩bf
結果...

其實唔好話推三隻
推一隻都無120fps

依家長時間4k 48fps左右咁玩

Global illumination 由 high 降做 med 可以有50-60fps架
唔知sli推dual 4k mon 咩效果

搵日試
想睇你繼續分享心得
但見到asus 4K ips 120hz
係咪佢預你一定要sli
唔知兩張2080ti 一個4k 去唔去到120fps
我都係鳩玩咋

不過好在我有得試2080 laptop, 2080 ti, 2080 ti sli

係幾啱試4k
未啊 退化緊
睇game

BFV DX11 可以
SOTR 唔開RT 再tune 低AA可以
Crysis 3 可以
FIFA 19可以(單張已經得)
Wolfenstein new colossus 單咭好似都得
Shadow warrior 2 直頭lock 4k 144
Doom 得
Batman Arkham knight 用特別方法可以開盡所有嘢有90fps

Witcher 3 開咗hairworks 唔得,唔開hairworks 都好似得100fps

其實大部份唔食sli 的大作都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞