用1080/1080ti/2080/2080ti玩4K的巴絲入嚟吹吓水#2

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
你既問題咁得意既
Sor1999 因為唔太清楚
據我所知想出高畫質好大需要係張顯卡
但我追post見唔同巴打除左買靚卡外重會買靚芒
所以諗係咪有關聯2件野
4k=resolution
咁當然要隻mon支援4k先出到4K畫質
要4K 最好上埋2080TI
咁真係長知識
因為筆直有限,想2080Ti 同4K mon暫時唔考慮
而家睇岩2部:Lenovo L24q-10 同 Dell U2518D
2部都 2K IPS mon,如果我唔太好槍games, 個hz 係咪唔洗點考慮
想問巴打點諗
U2518D俾多500都買到27ul500喇
2080用4K MON就要有心理準備 好快就再換顯示卡
一齊換?
咁又係
因為我見Lenovo 果部 1.5K
Dell 2.5K, LG 3K
所以係度諗緊條數
Lenovo L24q-10 同 Dell U2518D
我會揀U2518D 大D又有入門級HDR
因為張卡唔夠勁,完善唔到4K resolution?
我主要用黎睇片 夠做啦
2080宜家叫做啱啱好行到4k 60
遲下有新驚就唔得了
2080 而家都係剛剛好夠玩4K 高特效
新遊戲要求只會一直升 但你2080硬件性能不變

等執呢到巴打既2080ti
希望可以用到5年
玩5年唔升級唔好掂4k

升少一年都難

1080ti 玩Ac Origins tune 吓都叫有4k 60

一年後出ac Odyssey 1080ti 好似40fps 都無
要儲下錢先咁
2016年隻doom用2080ti玩4k,有差唔多80-100fps
唔知今年隻doom玩4k得返幾多fps
2080 ti 一出完

AC ODYSSEY 4k Ultra 即時又食盡咗張咭都無60fps

要tune低AA 同 cloud 先得

但其實我唔覺得Odyssey 靚過Origins 幾多
ubi
真,夾撚埋搶錢
係唔係即係2080 玩2k 144穩陣
2080ti 就4k都可以?
2k 144難過4k
即是係唔係都2080ti
1440p可以降多D特效換FPS
但你4K 60主要追畫質 降太多特效冇乜意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞