用1080/1080ti/2080/2080ti玩4K的巴絲入嚟吹吓水#2

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
筆直有限
1070Ti 換2080 super 玩4K 有無 60fps
仲用緊4790k U
2080 mobile 都得 (當然唔係隻隻得,同埋唔係隻隻可以開盡)

2080 mobile<2080 desktop<2080 super
用緊 2080 9700k
唔開aa 大部份都過60
2080 我覺得係打4K 最低門檻了

我部GT75 其實都有game 要tune低玩到4k 60

講夠的話其實2080ti都可以唔夠

2080 ti sli 就真係穩陣,但可惜大部份遊戲都唔食
其實好想換ti 但又怕好快出新一代卡
到時就dum春
忍手呀
換咗32吋4K
真係好正
4K細節睇得好清楚
邊部呀?
PA329C
你唔係等買LG21:9架咩?

講detail 呢隻先係皇道
34吋21:9睇16:9片 變返27吋
呢隻先係皇道
無嘢推得郁就玩自己

5k 好多都有60fps 先叫 playable
降少少特效 30fps用手掣其實都playable
console咁
本末倒置啦
5k=balance
8k=detail
2k 144難推d 還是5k 60難推d?
5k 60 我覺得bottleneck 喺gpu

Gpu 夠力就萬事大吉 (舊game 2080Ti 夠力,新game 要2080 ti sli)

反而1440 144 除咗gpu 要夠力之餘,cpu同ram 都要求高
但相對gpu要求就低d, 單張2080ti就夠

我覺得各有各難
你問我4k 144難推定5k 60難推

我會答你4k 144 難

但你問我prefer 邊樣,我一定答你我要5k 60

4k 144 難達成之餘,其實我覺得60 fps 已經滿足到我,反而我追求係pixels
ippc3000 新蛋好撚平,好想打爆哂佢
想請教下大家, 我而家部機行緊CPU -9900K, GTX1080 SLI, MON用ASUS PREDATOR XB271HU - 2K144HZ
好唔好升級單行一張GTX2080TI好?
(行緊SLI積熱積得好勁, 本人手工勞作技能超差所以不會考慮上水)

救解答
能單不雙
支援sli既game始終係少數
唔上水玩單卡吧
Gears 5:

2080 laptop

4k Ultra:

唔知係咪佢in game benchmark 唔準

我上網睇benchmark 2080Ti 4k average 先過60fps

依家我用2080 mobile 都過60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞