Mazda 車主揮手區 (7)

1001 回覆
17 Like 8 Dislike
好長命
個款都幾襟睇
M3 2019 係咪即係最新版,不過係sky activ g唔係sky activ x?

No
M3 都好似唔多似 btw想問下M6車主會唔會覺得m6太大架?
我唔係揸mazda6
不過4.8米長 中型sedan唔算特別大架
如果新車有埋360 更加唔怕啦
mazda 點解咁鐘意整揭背車
Signature
新手揸咗幾個月,唔係識太多:
3000-5000km換偈油,10000km換火咀
偈油比較建議用礦物油/轉子用偈油,但全合成/半合成都可以。
假唔中要踩高轉下,減少積炭。
以我所知係咁多,留名睇有經驗人士點keep車
RX-8 TYPE-S
但係我個牌簿寫based grade
上網check VIN又話係type s
又係6速棍10000轉
會唔會年份有影響?
我係2006前期6速棍
(250匹型)
我個部04
話時話師兄你都分別回左我好幾次
呢個鐘數未訓嘅?我就開緊工
岩岩爆完,依家起身返工了
新手想加入 Mazda 大家庭
第一次出車 心水係Mazda 3 1.5
但見好少盤

有d問題想請教各位巴絲
1. Mazda 3 1.5 10年打後係咪冇hatch back版 有都係2.0?
2. 10年打後二手大概咩價錢 budget 大概50,000左右,如果冇可能求屌醒

上開28car睇 見呢個budget 多數09年左右 或者車齡更長
14 打後2.0 最好
Ching
想問下香港搵唔搵到mps?
(Mazda 3 turbo 版)
難唔難保養?
明白 見2.0 多揀擇 budget應該都係控制之內

但如果1.5呢, 係咪已經得返sedan 冇 hatch back?
始終牌費方面平d 同埋我多數市區出入 坐兩至三個人,1.5應該好夠用
第二代開始已經無入1.5 hatchback
Mazda出電動車點睇
https://bit.ly/2QEtDcm
明白,咁都係㨂返sedan 1.5
BTW 真係比較少盤 望 28car 睇黎睇去都係個幾架
鐘意hatchback無謂因為每年千幾蚊揀部無咁鐘意
油錢都係差果一兩毫子 圍返一年又係一兩千蚊
好7
香港新Mazda 3仲未有價單
1.5 得around 120 hp 但1300kg 車重 好冇力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞