成日打個女,好想報警拉鳩左我男朋友細佬

279 回覆
606 Like 18 Dislike
得喇你唔洗講我都知你地咩環境大
老豆出氣緊要
唔好激嬲佢
做錯都唔好指正
太過份都由得佢可能佢會改呢

鄧你地老母慘咋
叫你條仔處理啦
簡單D喇 目的論
一個會打老婆打女既人
你會覺得即時隔離佢

同佢講道理 再等佢日對夜對佢兩母女

頭家散唔散唔係因為報警 係因為佢家暴在先
將攪散頭家個責任射左落將件事揭發既人身上
真係好難有人好似你地考慮得咁周詳架喇
報警,保護小朋友優先
其實個老母自己同個女被老公打有無覺得有問題先 認真佢覺得無咩大不了死忍 你報警警察唻到問佢話自己整親/夫妻互打警察話兩句就走 打仔女都係話教仔 除非好嚴重警察最多咪備下案 而且老母無錢養一陣真係拉左個老公會怨埋樓主 唔好睇到個個老母都係為自己仔女 尤其睇佢咁蠢
唉 做人父母真係應該考牌
你確定佢唔上連登?
其實你條仔哥細佬係勸得掂就你都唔會上嚟開po啦 點解唔從你弟婦身上入手?
你弟婦都唔會想見到自己同個女日日俾個老豆發曬癲咁打啦
睇個款你弟婦都係個啲怕事耳仔軟嘅人 勸多佢幾下教下佢點做佢應該都會肯去做掛
勸下你弟婦搵社工到時再係社工面前喊得淒涼啲話自己同個女日日都驚俾佢打死唔知點算 精神上就嚟崩潰 表現到自己真係因為家暴好抑鬱好想死
社工應該可以儘快幫你弟婦申請離婚分居+安排住個啲中轉屋(?)定係兒童之家
呢啲case申請公屋都快啲 就算有排等要住宿舍都好過係屋企日日俾人打啦

其實大家都係想個細路仔好樓主就儘量考慮下大家嘅意見啦 有啲嘢真係唔可以等落去 就算唔死個細路大個都會有心理陰影呢單嘢入面最慘嘅係佢啊
巴打我都睇左你回覆, 好多謝你清楚解釋咗咩叫做家暴
真係好慶幸連登仲係你呢d咁高質嘅會員
連登實在太多好似樓主呢類人, 比人洗晒腦

果d咩又搜集證據, 又話要諗清諗楚先好做下一步
全部都係廢話呀,
講多一次, 而家最重要係搵專業人仕幫個細路囡

首先唔該分返開兩個層面嘅事,
第一件事係家暴, 呢個係社署範疇, 其實如果受害者肯親身帶埋仔囡去求助, 其實係唔需要任何證據/驗傷報告, 社署都可以安排入住庇護中心
另一件就係刑事, 個仆街出手打人, 需唔需要坐監, 呢方面先需要證據呀

絕大部份家暴案嘅受害者就喺因為諗得太多, 所以先無做下一步
亦都好多人一開始見社工果時, 就係驚個仆街老豆比人拉,
所以就會同社工講其實都唔算打得好勁, 其實佢都好錫我同仔囡呢d廢話
但係即使佢咁講, 呢個時侯社工會解釋晒好多程序比受害者知道
同時亦都會教個小朋友有咩事, 一定要話比家長/老師知
呢d野受害者都要返屋企慢慢消化下

當下次再打佢地果時, 個阿媽就識得諗其實仲有其他人可以幫到佢,
咁佢就識得企出黎指證條仆街
呢個情況日日都響呢個社會發生緊

千祈唔好再因為一、兩單你知道嘅新聞
就以為自己好撚醒
我想了解下你呀
你現實係咪好鍾意俾藉口自己留係COMFORT ZONE
之後一事無成
條仔咁廢都搵佢做男友,真係物以類聚
見到樓主咁既款
希望過一兩年唔會見到弟婦同個細路被殺/自殺既新聞
我見上面有人講咗點為止構成虐待,咁我就唔講,因為我本身都想講。如果個小朋友同你關係好,其實我覺得你可以有少少技巧咁問下個小朋友覺得係屋企生活得開唔開心等等,唔洗問到好深入,但係起碼你知小朋友點諗,小朋友係有能力表達自己同個自己想點。如果佢表達到佢唔開心等等,其實已經可以行動,而學校社工係一個手到拿來嘅資源,最方便。

多數學校會視乎情況睇下點做,有機會係warning個老豆一次,再犯就報打仔組。至於起唔起訴,點處置條友就睇學校、社工、你地屋企、同社署傾。

如果佢地覺得小朋友唔適合留低係屋企生活,係會將佢帶離屋企,佢地會開會傾,你都可以畀意見。

至於學校個社工掂唔掂就真係唔知,如果覺得唔掂就去自己個區搵d家庭服務中心入去求救。

利申:做學校 但唔係做社工 雖然我真係麻麻地社工 覺得有時佢地都樹大多枯枝 不過呢個係香港制度賦予權力畀佢地處理 所以就算做d咩 最後都會係佢地處理 個老豆入院又好 咩都好

當然都有好多好社工
叫佢老婆自己衡量 無左經濟支柱同埋以後少左個老公
還是
繼續要個女同自己一齊受痛哭?
咪撚班上面班on9,佢地唔會養個小朋友同個女人
你報警,鬼知係你報咩
可以係隔離鄰舍架嘛
報啦,等乜9
佢屋企人怪你就即係成家都有病架啦,最好告哂全家
上面已經吹到經濟支柱喇
冇左經濟支柱好大鑊架
唯有忍喇
屌你唔再幫佢,肯定遲啲會跳樓
你影到証據既話我相信大把人肯幫你報警
其實最重要真係將個小朋友同施暴者隔離先
無人可以擔保小朋友捱唔捱得過下次再比人打

我見樓主貼新聞既第一個感覺同你打呢篇文一樣,但唔識表達出黎
多謝你花時間打咁大篇出黎屌撚醒佢
人地家事關你撚事咩 90後 有邊一個冇俾老豆老母打過?依家d 00 後就係俾好似樓主既人縱壞曬 俾老母鬧兩句就走去跳樓 如果我既心靈好似佢地咁脆弱,咁我咪要死過千次?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞