網絡小說集中討論區<12>只許州官放火 不許百姓點燈

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
呢本太監左,話就話下年繼續更新,都唔知真唔真
zittty有新書
洪荒歷
會有鄭吒出現
佢上本書完左未
冇睇唔知
有冇人覺得超神機械師個紅楓好似寫緊共黨
唔通阿蒙係第三個穿越者
“但是,现在已经很难出现民不聊生,至少不会出现大规模的民不聊生,最重要的是,当年百姓揭竿而起,即便不能推翻暴政,也可以动摇其根基,从而有天命义士取而代之。但现在,百姓与官府掌握的力量差距越来越大,百姓赫然发现,现在即便揭竿而起,也不会有多少人响应,即便响应,也无法动摇官府的根基。换言之,百姓已然知道,自己失去了约束官员的力量!现在的官员,不要说敬畏百姓,甚至不把百姓当人看。”方运道。
屌, 《儒道至聖》呢段簡直講緊香港.....
唔止係香港係中國
儒道係大中華膠,後面講律法果陣笑鳩北歐係野蠻人後裔所以法律善待罪犯,我屌佢老母又唔撚提人地犯罪率超低?係度吹墟支那文明幾好幾好,幾千年都男盜女娼
人地善待完重犯率降底

中國人嚴刑峻法只係將問題壓落去

過多幾年咪爆
根本支那人永遠唔肯認自己民族有幾低劣,唔肯承認白人用左幾百年就係各方面超越黃種人呢個事實,成日話「王侯將相寧有種乎」但係就笑鳩大部分白人係野蠻人、罪犯嘅後代,不撚知所謂
起點月票榜頭頭十位無一本啱我口味係唔係我口味有問題
冇問題,係因為你睇得越多,越發現啲書係劇情單一化
呢樣真唔同題材但劇情都可以類同
推本舊書俾你《魔王奶爸》,主角係白痴,女主係面包
玄幻全部劇情一樣,女主一樣,打圖升級。
即使主角人設不同,全部都係流水帳,衰過雞肋。

都市唔洗講,睇完之後只係覺得中國人的生活好on9。

軍事無接觸,難說。

科幻類別大多都係無限流,玄幻的劇情,只不過地圖變左電影小說動漫。
科幻都市技術流,睇佢地的政治都人際關係除左濕9無野可說。

末日類同玄幻一樣打怪升級,對象係喪屍變異獸咁解,一點都冇突出掙扎

網遊係遊戲版本玄幻

同人小說大部分跟劇著一樣,好似睇緊原作咁撚樣。不過依家起點新流派係將現實+寵物小精靈混合一齊,都係個句,睇佢地政治同人際關係好濕9。

上面係起點

下面係歡樂書客

歡樂書客啲小說全部貼近二次元風格,所以玩梗比較多,最常見就係jojo,基本上10本有9本見到。而最熱門題材始終係fate世界,基本上被人諷刺fate同人作品=起點嘅斗破蒼穹,換顏色嘅湯。

不過我個人寧願睇同人小說都廢時睇原創,大部分原創小說設定十分無意義。
睇完係唔錯
同人真係無乜興趣,近期睇緊呢幾本
起點真係得返DND同克蘇魯可以睇,其他都係垃9圾
有咩題材寫姐?一年一限材 半年一淨網
啲書幾個月比人清一次
淨底唔係小白文就政治正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞