[AN/IOS][MOBA] 歡迎來到傳說對決(4)召集內戰

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
歡迎來到傳說對決

Q:咩驚來?好玩嗎?
A:我唔直接答你,我用條片嚟答你
https://www.youtube.com/watch?v=xaO7Lf_068Q
A:睇完條片,其實就會知道係經典既三路MOBA遊戲;若果你有打過信長、LOL既話,咁就應該更容易上手,輕鬆虐新手。

Q:明就明,咁同王者榮耀、獵神有咩分別?
A:依層樓主答你唔到,不過有巴打講過係Garena出品起碼無咁伏。其餘既都要等各位玩家自己去嘗試同發掘下。

Q:新手揀咩英好?剩係得凡恩(槍手)一隻?
A:你可以入街場(5v5經典競技)到試到唔同既英雄,事關傳說對決會係街場到定期、限時開放唔同既英雄。英雄種類分為:坦克、法師、刺客、戰士、射手。凡恩屬於一隻「不過不失」既英雄,作為Logoman既佢輸出高、技能簡而精,由殺人到推塔都有唔錯既表現,惟一缺點係比較屬前期英雄,後期容易比刺客單殺,只不過新玩家亦可以放膽練下凡恩亦無壞,要記住凡恩原本就係一隻輸出英雄,人殺你時,你亦可殺人

*凡恩 烏鴉嘴造型會透過登入活動附送。

Q:金錢寶石有咩用?
A:記得依隻驚,金錢係永遠重要過寶石,原因係金錢要用嚟買奧義,而你既目標係盡早搵到一隻合適自己既英雄,然後後期儲齊一套3級奧義,用嚟提升你既英雄係場上面既作戰力 ,而且金錢既來源極有限兼有每日有賺取上限相反寶石只可以用嚟買英,或者其他小道具例如金錢卡、經驗卡,對提升英雄既戰鬥能力無直接效果。

Q:講咁多,邊隻英雄最好J?
A:刀鋒啦仲使講既

你以為仲有Q&A?咁你就錯喇,
有啲咩野自己係樓下問啦;
基本資料就盡量貼哂係Page1到,
歡迎各位巴打隨意加減內容。

《傳說對決》官網:
https://moba.garena.tw/

《傳說對決》官方面書:
https://www.facebook.com/Garena-%E5%82%B3%E8%AA%AA%E5%B0%8D%E6%B1%BA-1164866106908877/
各位巴打記得留意佢地面書,因為小至活動推廣、大至停Ser維護,佢地都經常透過面書發布,所以Follow定就可以緊貼狀況啦。
精華分享:
滅罪小王子龍威巴打分享:
https://youtu.be/PMBl8axa6M0

再拍多左一條講趙雲既片 等大家了解多啲呢個英雄
另外我想問邊位巴打係狗衝 加左你都未一齊玩過

小明快過火車巴打分享:

註解:需留意戰績圖,無敗方MVP既話則表示你打緊AI。
AI通常會係你連輸幾場,官方會自動安排你同兩位真實玩家,
面對5位見習等級(啡盾)既電腦玩家。

歐子爭巴打分享(排位英雄):

E-D行英雄主義用呂布

C用塔拉
太多路人唔做tank或只係識死唔識殘血走,唯有我自己頂。另外rank C係刀鋒地獄,單排有親刀鋒做隊友一定廢到痴線

B用-A1用堇
A1卡住,因為場場都好一面倒,一係大順風,一係大逆風,大逆風堇走位再勁都殺唔到對面

A1衝S用哥德爾
瘋狂針對敵人ap ad 刺客,小逆風甚至大逆風都可以靠團戰追返

小弟都上S了 171場上S

E/D區
用蝴蝶上分
之前有玩過LOL幾年
蝴蝶呢個英雄 只要保持唔死就有輸出呢個心態
呢區用佢好易贏同拎MVP

C區開始好似有玩過坦JG
塔拉同歐米茄
塔拉食完紅就去下路打一波 通常都有人頭收
歐米茄就比較易 因為控制技多 蹲草蹲耐少少
等對面一交控制技就開一技衝過去 2技暈->普攻1技打起 大技轉轉轉
呢區開始真係要靠自己帶好風向 同最好要group隊友一齊賺多D優勢(龍/塔/人頭)
同埋有樣野好重要,備戰一定要有(集合準備團戰,狀態不好撤退,清理兵線)
等隊友知道幾時可以打幾時無血無技唔打得
有時隊友真係睇唔到/無理你繼續打 就要睇情況去唔去

好似C,B區開始我就一直用趙雲打野上S
唔..呢幾個區 隊友都開始有番咁上下意識
雖然間唔中會有單人走魔龍路,雙人走凱撒路
玩JG好重要既係 同隊友講第一輪唔好食紅藍
食左是但一個 對面JG上左4->我上唔到4->對面直接開龍->掉龍->對面全隊4lv->被屌打
不過呢區好多場都係靠自己Carry上去 我只能夠講
趙雲實在比人低估得好緊要 佢真係好勁

年少輕狂巴打分享(Garena app):
可以用Garena app去顯示對戰記錄圖

新英我用左佢黎打JG 效果都唔太差
有時間可以睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=2fIOHJ8BMI0
精華分享:
性感伯母巴打分享:
我發覺巴哈/台仔好多風格都係成扁文又紅又藍又大又細,
有啲字比較難睇,我盡量將一啲我覺得實用既資訊分享。
雖然巴哈有大量文章同分類,但感覺同我地睇開又有啲唔同。

我大致將佢地既分享分類為:
1) 資訊篇
╴例如英雄特性(長短處)
╴奧義、技能、裝備問題

2) 主觀心法篇
╴全場觀念
╴賽後檢討

明白各位巴打好辛苦由E、D爬上去C、B甚至上A、S,
希望大家都可以互相提點,令到大家都有進步。

資訊篇(A):
A1) 【心得】各英雄點評和技巧(快速認識各角的特性)
https://forum.gamer.com.tw/G2.php?bsn=30518&parent=8&sn=404&lorder=8&ptitle=%E3%80%90+%E8%8B%B1%E9%9B%84%E7%9B%B8%E9%97%9C+%E3%80%91+-+%E6%89%80%E6%9C%89%E7%9A%84%E8%8B%B1%E9%9B%84%E6%94%BB%E7%95%A5%E8%88%87%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%BF%83%E5%BE%97%E6%94%B6%E6%96%BC%E6%AD%A4%E8%99%95%E3%80%80
╴推介各位新入坑既新手巴打,對於唔同英雄都仲未有深入了解既時間,入去望望,咁就唔使用人頭做學費。

A2) 所有的英雄攻略與遊戲心得收於此處
https://forum.gamer.com.tw/G1.php?bsn=30518&parent=8
╴大量玩家分享唔同英雄既玩法,知己知彼;尤其自己最鍾意同埋最憎既角色都值得望一望,你就會更容易明白「點解對親佢都好惡打」。

A3) 【攻略】打野jg全野怪重生出生時間表

https://forum.gamer.com.tw/G2.php?bsn=30518&parent=7&sn=305&lorder=2&ptitle=%E3%80%90+%E8%A7%80%E5%BF%B5%E5%A5%BD%E6%96%87+%E3%80%91+-+%E9%81%8A%E6%88%B2%E8%A7%80%E5%BF%B5%E3%80%81%E5%90%84%E8%B7%AF%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%81%E5%A5%A7%E7%BE%A9%E7%AD%89
╴大家對野怪復活時間應該唔陌生(尤其憑感覺),但可以睇埋魔龍凱薩既Buff;另外就係小龍,亦有加血Buff同全隊加75蚊(有待確認)。

A4) 【攻略】遊戲全技能介紹
https://forum.gamer.com.tw/G2.php?bsn=30518&parent=7&sn=311&lorder=3&ptitle=%E3%80%90+%E8%A7%80%E5%BF%B5%E5%A5%BD%E6%96%87+%E3%80%91+-+%E9%81%8A%E6%88%B2%E8%A7%80%E5%BF%B5%E3%80%81%E5%90%84%E8%B7%AF%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%81%E5%A5%A7%E7%BE%A9%E7%AD%89
╴治療好?斬殺好?邊種技能配邊隻英最好?上面有所有英雄既推介;但謹記一樣野,就係最好既配搭就係同你既隊友商量出嚟既配搭

主觀心法篇(B):
B1) 受夠了!寒假太可怕!遊戲失誤難免,但請觀念正確!
https://forum.gamer.com.tw/G2.php?bsn=30518&parent=7&sn=486&lorder=33&ptitle=%E3%80%90+%E8%A7%80%E5%BF%B5%E5%A5%BD%E6%96%87+%E3%80%91+-+%E9%81%8A%E6%88%B2%E8%A7%80%E5%BF%B5%E3%80%81%E5%90%84%E8%B7%AF%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%81%E5%A5%A7%E7%BE%A9%E7%AD%89
╴入面有台仔分享,傳說對決同LOL一啲相同以及相反既觀念,好適合有玩開LOL既巴打;高度推介睇一睇。

B2) 【心得】觀念文2(真的被雷到不要不要的) 文長慎入
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=30518&snA=3317
╴首先依篇文真係好長好難睇 ;入面講既野我覺得「可以一睇」,未至於完全適合各位巴打,只我覺得佢入面成萬字最重要既一句就係「五秒睇一下小地圖」

B3) 【心得】排位賽單排上S戰場傳說!淺談進階技巧及爬分心得
https://forum.gamer.com.tw/G2.php?bsn=30518&parent=7&sn=441&lorder=17&ptitle=%E3%80%90+%E8%A7%80%E5%BF%B5%E5%A5%BD%E6%96%87+%E3%80%91+-+%E9%81%8A%E6%88%B2%E8%A7%80%E5%BF%B5%E3%80%81%E5%90%84%E8%B7%AF%E6%94%BB%E7%95%A5%E3%80%81%E5%A5%A7%E7%BE%A9%E7%AD%89
極極極極度推介依篇文比各位巴打,「開龍?」、「龍/路要邊樣?」、「攻定退?」、「偷唔偷龍?」、「定係偷凱薩?」。入面位台仔所講既,我覺得十分之適合(1)卡緊排位、到達角色樽頸位既玩家,以及(2)默契不足既五排
唔使講咁多,尤其係針對最近五排係C/B浮沉既大家,我覺得依篇文好需要用開控場、資深既巴打去一齊討論、指揮隊友進退去向。

精華分享:
性感伯母巴打分享:
巴打鳩嗡篇(C):
其實就真係鳩嗡下先,同各位唔同既巴打打咗幾日排位NG,
都有唔同既體會,亦見到唔同巴打既喜好/習性。

關於各種英雄(坦、法、刺、戰、射)究竟邊一種適合自己(自己玩得最好),
其實就真係要靠大家自己平時係街場、電腦練得多英雄先知。
關於同巴打夾五排既事情上面,無巴打要求你隻角色熟練度要去到金牌,
但你自己打得好唔好、係場上面作用大不大你一定會知,
唔知自己表現係點,睇數據、「數據會說話」,會提到自己究竟果場表現如何。
好似我隻悟空總輸出可能係第一第二高,
但對英雄輸出點解永遠唔夠20%,就要去諗係咪太少會戰、太遲入場。
(嚟啦即管屌我尾刀啦 )
坦白一句講,要練好隻英先好衝Rank,
唔係上到B排開始更加無容錯率犯錯。

其實依到既巴打都好熱衷同大家係街場練習試英試默契,
感覺五排開始前,先去街場都練一鋪,有問題就儘早出聲。
如果係組合問題,即係五位巴打熟習既英雄都有重疊、效果欠佳,
咁就要諗換邊一隻英雄(搵另一位巴打補上)。
如果唔係輸開有條路,大家愈打落去就愈難打。

最後我好感謝龍巴肥桃燒杯等人無比我地激鳩死,
快啲點醒我地五排概念,一齊衝Rank。

(貼埋出嚟,下個Post連上面整合擺上Page1)
純粹就住頭先幾場有啲分享同大家一齊檢討下,
打排位遇到高手就少不免,我地要盡量打好啲、有進步;

1) 「敵人消失」好重要
無論你係打野定係打路,你打句「敵人消失」,
其實就係提醒隊友望小地圖。
係,你只係提醒到佢望小地圖,
因為就連提水果個都唔會知道原本對線既敵人走鬼咗去邊。
但你提到隊友望小地圖 = 唔會走太前太深,
等於救咗你既隊友多一半機會率。

2) 逆風戰,追經濟避會戰
殺數同經濟絕對係成場比賽決定順風定逆風既指標,
當我地比人殺數拋離3/4個或以上、
或者經濟已經比對方少成千幾二千銀既時候…
除非你有十足既把握,若果唔係你開會戰有九成都輸。
莫講我地死咗隻坦、死咗隻法師,
唔夠疊馬又唔夠對面疊水,會戰點會贏?
走入野區、守塔清兵,等對面有單抓機會先再圍毆,
唔係既話逆風再強開會戰就加快自己輸既速度。

3) 打燈提隊友圍毆
頭先果場最慘烈莫過於比羅絲悟空二人組狂捉,
小弟好對唔住大家我成場同佢地玩捉依因,
我以為佢地殺完上路會落下路殺象,
點不知佢地仲係上路草到等殺第二波。
依個時間請各位鬧鳩我依位掛住打野既契弟上嚟幫拖

以上大約就係咁,無惡意;
但要提雙腿巴打,要練多啲英。
打排位唔好拎啲唔熟既英出嚟打,
睇完你個勝率,頭先你應該揀刀鋒,我轉愛麗絲,
如果夾硬要巴打你打一個自己唔熟悉既角色,
咁絕對係一個雙輸既選擇。
下次不妨出聲講,你隻刀鋒勝率咁高唔好浪費咗佢,
但真係要練下其他英,貂蟬絕對係依隻驚最難用既法師來

目前youtube上搵到傳說對決既英雄影片教學唔算多(我整個D就唔好提啦)
但大家可以參照下王者榮耀既英雄影片教學
各英雄對照如下
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=30518&snA=2123&tnum=11
當然唔好盡抄出裝 因為唔係完全相同
最後當然大家係到討論下係最好
終於有人開
見好多人都話想組隊,不如係張form到加下名比大家知你係邊個

p.s. 感謝滅罪小王子龍威整呢張form

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ODcSp3h5hRXy4TEMkNWskslv2jgLaevY1QBUdM_HeIY/edit#gid=0

另外想入whatsapp group既按條link
https://chat.whatsapp.com/BHbJSXchRn22lMnENHlPSU
1001左就開啦 仲喺度大大聲講終於有人開

算啦 伸手黨周圍都有 無謂同佢嘈

我驚開錯比人屌 而家味比你地鬧緊囉
去完街返嚟就見到阿蘇開咗,唔該哂
另外下次有巴打1001咗既記得開返新Post;
我去搬Name List過嚟先

原來真有其歌
Post3精華:感謝Kelly巴打修正網上資料

https://youtu.be/Vhr8jM_wlMc

證實藍buff錯誤

凱薩buff持續時間為90秒

原來真有其歌

緊係啦,我為左聽歌先玩蝴蝶
連登傳說對決雷神榜:(更新時間:2017年2月5日)

1. 純真的冬瓜 / E / 趙雲, 蝴蝶 / (非洲彭定康)

2.Logic pro/ B /小丑,卡莉,堇,菲尼克/ (龖龘靐䨻鱻䲜䨺)

3.一色慧 / E / 呂布 堇 蝴蝶/ (一色慧)

4. Suarez/ D / 呂布 阿萊斯特 哥德 魚人 / (L.Suarez)

5. 《𡈼生京四郎》/ C / 堇、悟空、趙雲、愛麗絲 / (性感伯母)

6. 靈童/ ? / 小丑 堇 (頭髮怪)

7.菊花釀年華/ D /呂布 哥德爾 趙雲 刀鋒 悟空/ (菊花釀年華)

8. WxTxF / B / 蝴蝶 薇拉 / (敬畏的寂靜)

9. 超級廢青 / C / 小醜 大象 黃金 女神 薇拉 / (黛真知子)

10. 凍檸茶走甜 / D / 蝴蝶 卡莉/

11.yeung619 / B / 蝴碟 堇 哥德爾/

12.滅罪小王子龍威 / B / 趙雲,馬洛,歐米茄(打野) 蝴蝶 / (滅罪小王子龍威)

13.onefoot / C / 小丑 卡莉 金納 薇拉 呂布 馬洛 刀鋒 渥馬 牛 趙雲(除咗射手乜都玩下)/ (加藤美南)

14.動人的燒杯 / A / 堇 蝴蝶 刀鋒 羅斯 / (一路向東)

15. TonyT / E(因為冇打過) / 蝴蝶 薇拉 / (多拉格尼爾)

16. 【HK】肥桃 / B / 中路全部都玩 / (愛需要勇氣)

17. 傳承的捲心菜 / A / 蝴蝶 卡莉 /

18.Mad Eagle / D / 小丑 趙雲 卡莉 / (帳戶已被盜用)

19. 兩袖清風/C/法師 輔助 / (冷手打熱飛機)

20. Garsi / D / 趙雲 蝴蝶 / (半天假)

21.L.chan/C/魚人 牛 / (一芯撐紅軍)

22. J都斬斷你/S/ 納克 刀峰 堇 菲利克 朗博 盧蜜亞

23. 桐生一馬./E/ 趙雲 呂布 凡恩 / (大圍高天鷲)

24. FKH / D / 趙雲 小丑 阿萊 / (不負如來不負卿)

25.真。三上悠亞/C/呂布 (真。廢青)

26.兩腿間的愛情/B/刀鋒 堇 蝴蝶 貂蟬 (總是硬邦邦

27. 要返工,不了/C/ 刀鋒 盧蜜亞 呂布 / (Marco Asensio)

28. 瘋之子EX /C/ 蝴蝶 卡莉 / (獨自j)

29. 奔跑的客群 /D/ 牛魔王 呂布 薇菈 / (Mr B)

30.潮州轟炸機 / C / 馬洛斯 (柒都廢事講)

31. Mgun47 / D / 趙雲 阿萊斯特 瑟菲斯 / (頹太郎)

32. 留心油ver2 /D / 呂布 刀鋒 卡利 /(男人心一字)

33. 卓宜中 / B / 納克 刀鋒 堇 / (明人不放暗屁)

34. BChai / C / 小丑 渥馬 狐狸 貂蟬 / (叫我大B哥)

35. shumjaii/B/ 堇 石頭 歌德 漁人 / (北角小神童)

36. Ivan Yip/D/趙雲 哥德 卡莉/(一九八九六四)

我驚開錯比人屌 而家味比你地鬧緊囉

開柒咗最多笑下巴打啫
唔開就… 罰你下次內戰自動入塔送三次頭就算啦
以上大約就係咁,無惡意;
但要提雙腿巴打,要練多啲英。
打排位唔好拎啲唔熟既英出嚟打,
睇完你個勝率,頭先你應該揀刀鋒,我轉愛麗絲,
如果夾硬要巴打你打一個自己唔熟悉既角色,
咁絕對係一個雙輸既選擇。
下次不妨出聲講,你隻刀鋒勝率咁高唔好浪費咗佢,
但真係要練下其他英,貂蟬絕對係依隻驚最難用既法師來

以上資訊由愛需要勇氣巴打提供
唔講咁多,今晚有無五排陣
個name list唔使用 有google doc

屌原來我柒咗 學到野鳥
龍威巴整左

屌原來我柒咗 學到野鳥

恥笑

屌原來我柒咗 學到野鳥

恥笑

阿蘇今晚打唔打?
新post留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞