[鐵膠獨遊][長氣多字]佛誕快閃關西3日

256 回覆
38 Like 4 Dislike
我唔知你去幾耐、會去幾多地方、平時去旅行習慣係點,好難畀到意見你
我自己就目標明確+日數少先會係關空瞓一晚就直上天橋立
繼續,快D完左佢算

國鐵岡山名不虛傳,先有福山行快速SUN LINER,國鐵117系電車 ,不過只係一般快速列車

系崎行既普通列車,國鐵113系電車

影完上車,瀨戶大橋線快速列車MARINE LINER,通常會以JR四國5000系電車+JR西日本223系5000番台,而雙層呢卡係JR四國5000系電車,上層係GREEN CAR,下層係指定席,其他車卡都係普通車自由席

用KANSAI WIDE AREA PASS要補GREEN券坐GREEN CAR

上車,上層GREEN CAR下層指定席

重有四個大銀幕位係車頭中間,都係GREEN CAR,可惜劃唔到

上返上層GREEN CAR

尾端兩邊都有行李架

LEGROOM唔錯,亦可以拉後櫈背同拉前坐墊

黃昏既瀨戶內海
順帶一提,MARINE LINER係少數唔駛加錢又開到130KM/H既列車
(最出名當然係京阪神地區既新快速,重有關東既常磐線(E531系限定)同TSUKUBA EXPRESS)
乜仲咁多地方用緊風扇車?我以為得北海道呢D唔熱嘅地方先有
有冷氣的
明白。麻煩晒
我仲有撘佢架蒸氣火車仔
我去個陣重係冬季開放時間,戶外好多野都入唔到去或者無開

同之前係東京坐既215系一樣,上層既窗都係彎彎地的

唔駛一個鐘到高松駅,又到四國到此一遊
希望暑假搵到人幫手訂到SUNRISE SETO既飛........

又月台影下車,先有一對5000系電車

重有暫時係最新投入服務既2600系氣動車,係用黎取代2000系既新車

但因為佢採用既空氣彈簧式車體傾斜系統行走較多連續急彎既路段唔能夠確保有足夠既空氣容量(代表過彎有機會出事),所以造左兩組兩輛編成之後就停止量產,將會由用電腦控制車體傾斜系統既2700系取代

而2600系亦被派去行走較少彎位既高德線特急UZUSHIO
跟住搭日出瀨戶返大阪?

重有張回送列車用既時刻表(係咪應該咁叫!?)

1500系氣動車,JR四國最新(但講緊已經係2006年)既一般形氣動車,配左新型裝置可以降低最多六成既氮氧化物排出,難怪叫做ECO TRAIN

7200系電車,由國鐵121系電車大幅改造而成,而121系係國鐵末期特登整畀四國地區的(因為瀨戶大橋線開業+予讚線土讚線一部份電氣化,對電車需求提高,加上國鐵預期民營化後既JR四國經營基礎薄弱,所以臨解體前整款新車等之後唔駛咁急換車住)

7000系電車,同一畑電車7000系既車身構造相似

重有四四方方貫通車頭既8000系電車,唔明點解有條白色橫線係LOGO

講多樣,澳洲昆士蘭省既『Electric Tilt Train』係基於8000系開發,
而Electric Tilt Train亦保持住窄軌行駛最快紀錄(210KM/H)
我都想,當然不是

四國新幹線...........UMMMMMMMM

HEA一陣又上車,今次坐MARINE LINER既指定席(下層),只需補指定席料金就得

原來5000系電車有桃太郎與狗既LOGO

之前都坐過一次,似特急既位但無櫈背枱,行李架亦只有尾端既一邊有

個人好鍾意低人一等既視覺

茶屋町駅,原來會顯示埋貨物列車

重有兩個位於後面中間位置既輪椅位

剛剛55分鐘返到岡山,轉名古屋行既NOZOMI返新大阪,點少得買硬過石頭既雪糕食
吳線都經常有行25

返到新大阪,醒起要幫人買野,所以搭地鐵去心齋橋個邊
去到道頓堀既指定動作,邊張好D?

btw咁樣影有D似俄羅斯D地鐵站

相對地靜既另一邊

無料案內所

買完野就搭地鐵去梅田轉JR返新大阪,321系,JR京都線普通列車京都行

好靜既新大阪駅

買埋野食就返去,同埋門口放左成堆野,原來係補給房入面既野,但無用過
咁就完左係大阪最後一夜
點解唔直接搭返新大阪,要梅田轉
因為行慣左條路,唔想夜媽媽搵路
METRO落車唔知點行
你有啲似我朋友
佢又係由A去C,會行A去B跟住B去C,因為咁樣佢唔洗搵路,行慣行熟
太攰+個陣已經十二點幾,只係想快d返到酒店
5000系 Green 車同指定席有咩分別
就咁望落真係差唔多
GREEN CAR頭枕厚D,有櫈背枱,尾端兩邊都有行李架
指定席頭枕薄D,無櫈背枱,尾端得一邊有行李架
順帶一提,MARINE LINER係少數唔駛加錢又開到130KM/H既列車
(最出名當然係京阪神地區既新快速,重有關東既常磐線(E531系限定)同TSUKUBA EXPRESS)

真係唔明點解日本啲火車要限死130? 外國啲火車一樣有平交道但好容易就160+
除左因為用窄軌,重有因為法例講到明有踏切既路段由緊急煞車到架車完全靜止要係600米入面完成
我知係有呢條法例,但當外國可以開快啲嘅時候會唔會證明呢條法例太保守?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞