[鐵膠獨遊][長氣多字]佛誕快閃關西3日

256 回覆
38 Like 4 Dislike
津山呀
應該呢兩日更新唔到
追返樓主早期D po. 無晒D相,變純文字版
啱啱去咗,伏到完全想像唔到,仲要勁好天氣都覺得伏
無辦法,可能有機會有時間會開個blog既
有排搞努力
呢幾日掛住睇波冇追Post,一次追睇返咁多真好
唔緊要啦,全名都出過
好多火車呀
一個窮矮肥毒柒既柒頭無被人討論既價值喇
文呢
津山呀
追更+天地更=想死.......唔緊要聽晚又追過

沿住路軌會經過d民居,都真係幾古舊下

然後要經過踏切

再轉左行多陣就到,津山學習鐵道館
用原有津山扇形車庫翻新而成,2016年先開業

入場券整到成張車飛咁,盛惠300yen

津山扇形車庫既規模係繼京都梅小路扇形車庫以外日本現存第二大規模

C57形蒸氣火車頭既動輪,高過我個人

扇形車庫側邊有個細既模型火車場景,指定時間可以畀人試揸

轉車台放左部DE50形柴頭,只係生產左一部

KIHA33氣動車,曾經用係鳥取地區,用50系客車改裝而成,得兩部,而家KEEP左一部

日本國內只保留一部既KIHA181系氣動車,不過係緬甸重有得坐

KIHA28+KIHA58系氣動車,曾經行駛藝備線既急行「みよし」
嚟啦
有嘢想問,關於個轉車台
佢有冇講幾時會轉?人手轉定用機器轉?
唔知,我去到個陣已經放左部DE50形出黎
好想睇佢轉

KIHA52系,由KIHA20系配兩副引擎,為左行走急勾配地區改造而成

D51形蒸氣火車頭,以前放係大阪既交通科學博物館

DF50形柴頭,以前都係放係大阪既交通科學博物館,亦係同款車入面唯一保存既量產車(其他保存都係先行量產型)

DD13形柴頭

係小樽市博物館見過既DD15形除雪車,呢部車曾經用係北陸本線既除雪工作

DD51形柴頭,呢部係1986年余部鐵橋列車出軌墮橋意外入面負責牽引發生意外既客車
去住彰化個個睇住先
淨係為咗佢飛台灣又唔抵玩
JR PASS竟然冇折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞