[鐵膠獨遊][長氣多字]佛誕快閃關西3日

256 回覆
38 Like 4 Dislike
我都好想
北海道唔係四月?
咁啱姐
4月一次5月一次咪兩個月兩次
住過築地既business
同你係關西既一模一樣....
佢地應該全部一樣既
全部一式一樣啦
上次住羽田都係咁
夜晚就係check in高峰期,十幾個排緊
g20個陣去大阪 係咪pk了
應該會入境查好耐,車站locker會封哂唔畀用,同埋大規模封路
又係你。。。
高質鐵路post點會嫌多,留名支持
多謝欣賞,唔會悶親人就好
咁快關西?繼續支持樓主
7月1去 希望無事啦
小更新

去到福知山會停大約七分鐘,因為要等埋新大阪開出既特急KOUNOTORI
之後就會轉入京都丹後鐵道(丹鐵)路段,上年開始KANSAI WIDE AREA PASS、同關西北陸/廣島PASS包埋,亦令到KANSAI WIDE AREA PASS更抵玩

去到宮津駅,呢度亦係丹鐵三條路線交匯點(宮豐、宮舞、宮福線),而呢三條路線本身屬於北近畿丹後鐵道(其實佢都係接收左國鐵宮福線同宮津線)

但因為蝕得太勁,地方又唔想補貼咁多,所以決定將鐵道管理上下分離(簡單講就係將營運管理同資產管理分開),北近畿丹後鐵道繼續擁有路軌同設施擁有權,而專搞高速巴士既WILLER EXPRESS既子公司WILLER TRAINS就負責日常鐵道營運,改埋名做丹鐵

因為班HASHIDATE係度又會長時間停車,所以過對面月台轉普通車會更快
呢架係KTR700形,係北近畿丹後鐵道開業之後製造既新車
同埋佢係「丹後ゆめ列車」特別塗裝

座位係同0系新幹線普通車同款
有更新 支持
津山等你出完我先問嘢
CONT.

當然要影下駕駛室

一個站就到天橋立駅,呢度亦係電氣化路段既終點
(當年開業個陣已經諗住要同JR西日本直通運行+同高速巴士競爭,所以就用681系既性能推算,將宮福線+一小段宮豐線(宮津~天橋立)高速化+電氣化,當然最後681系無入過黎,變左183系,同後期既287/289系)

成個站都幾靚

事前無諗過去邊睇天橋立最好,係站入面遊客中心見到呢張天橋立VIEW LAND既傳單+50YEN優惠券,又發現佢離天橋立駅好近,所以決定去呢度
要等一段時間喎
CONT.

海之京都,同英文翻譯好似有D分別........

沿途行好多車+旅遊巴,無辦法呢度始終係遊客景點,好彩過左十連休先黎

行到黎天橋立VIEW LAND既纜車站,來回車費連入場費800YEN(用左優惠券後)

呢度除左纜車之外,重有登山吊椅揀,老閪都坐吊椅喇(雖然我畏高)

張吊椅無安全帶,就咁坐上去就出發,沿途對腳吊吊揈有D淆,但感覺又幾正

隔離就係纜車

望返後面見到天橋立
唔緊要啦
Btw 你去天橋立咁好天氣好葡萄
唔會悶,想多啲學野
咁應該冇事既,G20最慘係連飛田新地都唔開
聽閒而家開始掃緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞