[鐵膠獨遊][長氣多字]佛誕快閃關西3日

256 回覆
38 Like 4 Dislike
因為佢唔算係齋示範,係真係用緊(SL去加煤同做清潔)
想請教下去大阪京都玩5日 住今宮附近 應該買咩pas
唔該ching
7日全國,買埋Green坐得舒服啲

btw 你連Plan都未有講咩買Pass,Plan左去邊搭咩車先睇Pass啦
唔駛買pass,一張ICOCA就得
補錢搭晒北陸新幹線同北海道新幹線gran class
繼續小更新
行完鐵道館,繼續出發

今井橋,橫跨吉野川,呢條已經係第五代

繼續行.....行左接近半粒鐘就行到鶴山公園,即係津山城跡
津山真係好郊野feel
根本就係郊野
但你影橋個位,重荒蕪過我去四國
咁啱姐,話哂佢都係岡山縣第三大城市,人口都有十萬

津山藩初代藩主森忠政,佢哥哥就係織田信長+羽柴秀吉麾下猛將森長可

津山城跡張飛又幾靚喎,盛惠300YEN

不斷行樓梯.......

行多陣就到左天守遺跡,係明治年代廢城令之後,津山城天守就廢棄,到而家都無重建返

重有班童軍係度上堂

天守遺跡影出去津山市街

重有舊「愛之奇石」,心形既石

之後行去備中櫓,係津山城跡重建過既地方,亦係頭先張入場券影個舊野,2005落成
同埋要除鞋入去

備中櫓內部

行完津山城落返山,沿途有歷史民俗館同森本慶三紀念館,亦係舊既基督教圖書館,明仁重係皇太子個陣同太子妃同浩宮親王(而家既德仁天皇)曾經參觀過

對面重有個自然館,不過無去到

津山國際酒店,不過而家拆緊

返到津山駅,無plan到下一步去邊,結果送左姬新線列車車尾
諗諗下發覺自己未食LUNCH,結果行左去隔離間酒店地下既西餐廳

叫左呢個200g牛扒餐,加埋錢有沙律+可以任飲湯+飲品

唔錯既扒餐

食到差唔多就返津山駅,今次坐因美線既普通列車,KIHA120 300番台

運轉士用時刻表同駕駛室

東津山駅,因美線正式起點
兜個大圈返大阪?

沿途唔少路段都限速25km/h...............

急彎一個

沿途都係山+田

美作加茂駅,其中一個列車交換駅

美作河井駅,應該剛剛迎接完臨時觀光列車既乘客而有D類似墟市既野

個幾鐘到左智頭駅,但好快又上車

當駅始發去鳥取既普通列車,又係KIHA47

原來會做埋鳥取去濱坂既普通列車
都話閪…閪日本正仆街㗎啦, 條條鄉下地方線都限25限30, 再加埋垃圾車KIHA 120竟然用閪到爆嘅long seat, 坐到你想跳車

用瀨駅,係度同智頭急行既HOT3500形做列車交換

風扇同JR北海道堆KIHA40唔同,已經換左JR西日本LOGO

半個鐘到郡家駅,呢度亦係同若櫻鐵道交匯駅,但見唔到若櫻鐵道既列車

特登黎到郡家駅係因為想用最少時間坐到最遠+等最少時間轉車,今次轉既係我最愛既KIHA187系,去岡山既特急SUPER INABA
因為會經過智頭急行線既關係,行駛SUPER INABA既KIHA187系會裝備埋ATS-P(智頭急行線內用既列車保護系統,因美線/山陰本線用ATS-Sw)

爽左個半鐘就到岡山駅,同埋係上郡駅會改變行車方向,大部份人都有轉左櫈,但硬係唔知點解有D人唔肯轉
其實點解要限速,保養問題?
71有冇去
唔明
71假期會唔會飛
no la
下星期都去大阪 0630落機,
諗緊一落機就關空去天橋立好定第二日先去好
利申 頭三晚住京都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞