政府絕對唔會讓步 讓一細步都唔得 因為佢哋唔可以俾你成功 因為只要成功左一次個無力感就會消失

485 回覆
3173 Like 26 Dislike
起來!不願做奴隸的人們!
明明政府同中共都唔係神明 資源唔係無限 我哋越多人就有越多方法對抗同爭取 但點解有人會反對團結

我引用以下故事

把A、B、C、D、E五隻餓了極了的猴子關在一個籠子里,籠子上頭掉著一串香蕉,正下方是一個箱子,如果猴子要拿香蕉必須爬上箱子。實驗人員裝了一個自動裝置,若是偵測到有猴子要去爬箱子,就會有大水噴向籠子,這五隻猴子馬上會被淋濕。首先會有猴子想去拿香蕉,馬上水噴出來,它們慌忙用手抱住頭,當手離開香蕉的時候,水就立即停止噴射。每隻猴子都去嘗試了,都得到了同樣的結果,開始不明白為什麼,但後來知道只要去爬箱子拿香蕉,就會有大水噴來。於是猴子們達到一個共識:不要去拿香蕉!因為有水會噴出來!

後來實驗人員把其中的一隻猴子換掉,換一隻新猴子(稱為F猴子好了)關到籠子里。這隻F猴子看到香蕉,馬上想要去拿,結果被其他四隻舊猴子揍了一頓。因為其他四隻猴子認為新猴子會害他們被水淋到,所以制止這新猴子去拿香蕉。這新猴子嘗試了幾次,被打的滿頭包,還是沒有拿到香蕉,當然這五隻猴子就沒有被水噴到。後來實驗人員再把一隻舊猴子換掉,換另外一隻新猴子(稱為G猴子好了)關到籠子里,這支G猴子看到香蕉,當然也是馬上要去拿,結果也是被其他四隻猴子揍了一頓。那隻F猴子打的特別用力,G猴子試了幾次總是被打的很慘,只好作罷。

後來慢慢的一隻一隻的,所有的舊猴子都換成新猴子了。大家都不敢去動那香蕉,但是他們都不知道為什麼,只知道去動香蕉會被其他猴子扁。

https://wiki.mbalib.com/zh-tw/猴子理论

縱使最後水泵已經冇太多水 但係班馬騮都已經怕咗 成為咗恐懼嘅守衛者 反對其他馬騮拎香蕉
屌你又中二病發作

你仲未明離地喺邊,你就係啲見到受苦難大眾場外叫人加油嘅人

訴諸現實好過訴諸信仰浪漫
香港人輸在有泛民
我講嘅都係現實 大部分人都係庸人 困難嘅係承認自己平庸 承認自己無知
一個因為失敗而冇自信攪到成績越來越差嘅學生 畀個建議佢要成功一次 縱使係好鳩嘅成功 幫佢重新建立自信
都係中二病?根本就係我上面講嗰班馬騮
法國人贏係因為佢地肯勇武啊屌你
知唔知道邊種人最容易畀人欺凌
就係畀人欺負都唔敢反抗嘅人
你樣衰又好 毒又好 你敢反抗人哋欺負你都好諗過
我以前個書包畀人丼落垃圾桶 我將佢書包丼出窗外
老師屌我 我就話佢夠膽丼一次 我就丼一次
之後佢都唔夠膽再丼
俗語有曰:柿子挑軟的吃
你乜都唔做 就只會畀人越恰越勁
幫推.

btw same concept 係黃子華當年嘅 秋前算帳都講過.
當時就係講點解支共唔可以讓步俾 8964 的學生, 原因一樣
一讓步就會俾人有「可以傾」的可能性.
一步都不讓先可以逼到對方做狗做奴隸
只要政府一讓步 後果不堪設想
好似派糖咁 本來冇呢支歌仔唱 但係政府基於群眾壓力下讓步派糖 群眾就會貪得無厭 胃口愈嚟愈大要求更多 到下一年要求再派 但當政府唔再派既時候就會俾人屌 因為已經開壞左個頭 所以對於政府嚟講 最理想就係唔讓步 寧願吝嗇而唔會慷慨

好多打手五毛借啲意洗大家腦

好賤
pish
有人專係散播失敗主義
推呀
一過既話,我諗共產黨會加快入侵香港到時都唔知有冇連登依個平台比我地自由討論同發言
一個越發達既國家既人民越難反抗。因為當大部分人都有得食,就唔想take呢個risk。西班牙加泰算係近年發達國家中最接近反抗成功,但係最終都俾中央壓返落黎。
多謝樓主分析,按你嘅內容小弟拍左條片比自己個page 嘅人睇:
https://www.facebook.com/hktreehole/videos/1418701828270752/

希望會引到更多人關注
點會用狗黎形容香港人,起碼都要用豬啦
所以反國教成功後可以輕鬆100萬人佔中
但佔中失敗後就冇了
唔該哂巴打
多謝泛民
呢家越來越肉酸 發動哂傳統力量支持修例
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞