政府絕對唔會讓步 讓一細步都唔得 因為佢哋唔可以俾你成功 因為只要成功左一次個無力感就會消失

485 回覆
3173 Like 26 Dislike
重有政府d官根本唔追求連任,你威脅唔到佢的
極同意
香港近代歷史的確無抗爭勝利嘅經驗
西方國家點解好似好小事都可以全民大規模
係因為佢地知道咁樣係work係可以對抗

另外再spin咩階段性勝利一啲意思都無
請大家focus落香港人點樣可以成功抗爭一次
即使係小事都好 要有一次成功經驗
我都覺
所以香港人唔好覺得雨傘失敗
就代表抗爭冇用
抗爭目的越大 需要付出既代價都越大
真普選係一個非常之大嘅目的
當年如果付出比佔中更大既代價

就香港政府強推23條
香港當年50萬人成功抗爭
用黎類推今次強行修訂逃犯條例
因為得到中央嘅信心
如果要成功至少要多過50萬人上街
的確係有成功嘅經驗
好似當年23條50萬人上街就已經成功過
國民教育又成功咗一次

要置頂
老實講
香港有幾多人真係知道逃犯條例嘅魔鬼係邊個細節
又有幾多人真係有能力去認識呢個魔鬼
香港政府官方嘅逃犯條例流程圖
包裝到好似完全冇問題好多把關 (林鄭,法院,律政司)
但其實把關根本唔係咁完善

example
如果俾人引渡咗上去大陸
香港政府根本冇實際權力確保大陸遵守承諾, e.g. 只起訴移交請求請求裏面嘅罪行/遵守一罪不能兩審原則
仲有反網路廿三條
其實佔中都叫做成功令政改徹回
同魚革最後都令小販擺返檔
好老實講,當年係因為田北俊倒戈先過唔到

今時今日嘅香港,俾你100萬人上街都對呢個政府冇任何作用

講中哂果種無力感
中共港共就係知你班友冇自信會反抗成功
而家連一個濕鳩垃圾會秘書處犯哂法都玩殘你
大佬你講講到好灰喎
咁你話有咩辦法?
過左今年,呢套理論會改名做習令港無助
dllm港共政府
你都係想話香港人係狗姐
以前一地兩檢 都好多人反對 又散播白色恐怖
而家咪又乜事都無發生
睇往績啦 柒頭打手
無人天生有投票權 係要你自己爭取返嚟
自由 人權 不嬲都係抗爭番嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞