政府絕對唔會讓步 讓一細步都唔得 因為佢哋唔可以俾你成功 因為只要成功左一次個無力感就會消失

485 回覆
3173 Like 26 Dislike
再咁搞落去 最後連生存權都係要佢賜與俾你
其實個道理好簡單

十年春,齊師伐我。公將戰。曹劌請見。其鄉人曰:「肉食者謀之,又何間焉?」劌曰:「肉食者鄙,未能遠謀。」乃入見。問:「何以戰?」公曰:「衣食所安,弗敢專也,必以分人。」對曰:「小惠未徧,民弗從也。」公曰:「犧牲玉帛,弗敢加也,必以信。」對曰:「小信未孚,神弗福也。」公曰:「小大之獄,雖不能察,必以情。」對曰:「忠之屬也。可以一戰。戰則請從。」公與之乘。戰於長勺。公將鼓之。劌曰:「未可。」齊人三鼓。劌曰:「可矣。」齊師敗績。公將馳之。劌曰:「未可。」下視其轍,登軾而望之,曰:「可矣。」遂逐齊師。既克,公問其故。對曰:「夫戰,勇氣也。一鼓作氣,再而衰,三而竭。彼竭我盈,故克之,夫大國,難測也,懼有伏焉。吾視其轍亂,望其旗靡,故逐之。」
不嬲都話要拎左成功先, 之後可以再爭取
當年係邊啲人話唔要袋住先搞到最後清場乜都無?
自己諗
認真 巴打你已經破解左政府既策略

所以 我地都一樣 今次一步都不能讓 依個唔係單次輸贏問題 而係講緊整體香港人仲會唔會有抗爭精神

贏左今次 香港人就會有翻抗爭精神

因為有翻希望

HOPE
2012國教之後就有 2014

証明左樓主既講法
國教都算勝利既
爭取到又點?星期一未又係有番工
希望會有音樂人整首歌去令更多人知道嚟緊要點行
個個以為國教贏咗,實際就喺中史/歷史/通識甚至中文科陰D陰D滲透緊
咁你咪繼續返工囉
唔係消失 係以前2012年嗰陣仲係冇哂強嘅無力感
就689同777上台之後 先不斷製造無力感
以前就算幾政治冷感都好 真係關乎到自己嘢嘅時候 香港人都會夠膽行出嚟 但係佢哋上台之後 連切都埋肉都已經冇晒反應 就係因為呢樣嘢
冇咁強*
所以希望(HOPE)既力量係幾大,港共同支共明知希望既強力力量,所以幾年就係透過不停破壞香港黎破壞你地對香港未來既希望

令我諗起star wars, 就算所有Jedi都已經消失,反抗軍要做既就係保住希望,只要仲有希望,Sith同帝國都會瓦解,即使係點,我地都要保持心中既希望!
可唔可以做啲實質啲既野,可以令到人番工無咁痛苦
去死應該啱你
我覺得啱你多啲
共產黨最驚既一定係勾結外國勢力
所以我尋日都提議過由識翻譯既巴打幫尋日立法會兩條柒碌講過既野加subtitle, 再配上一個吸引目光既標題,forward比CNN/BBC等國際媒體,有咁大放咁大。配合而家歐美各國同共產黨關係惡劣,由外國勢力介入比壓力
我返工唔痛苦喎
痛苦係你姐
唔想痛苦咪死左佢囉
唔見血沒咩用
痛苦係你自己嘅感覺
你要人幫你令到自己冇咁痛苦
你唔識自己去改變?
你覺得返工唔痛苦 因為已經麻木哂
香港人唔係怕死 係怕死得冇價值 怕死咗畀人笑
我有話我痛苦咩
我見到啲人成日話返工痛苦想幫佢地啫
你啲咁有建設性既建議留番俾自己好啲
我都係諗其他實質野幫人
你呢啲人唔死都冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞