政府絕對唔會讓步 讓一細步都唔得 因為佢哋唔可以俾你成功 因為只要成功左一次個無力感就會消失

485 回覆
3173 Like 26 Dislike
香港人點解有一四年政治高漲 變成今日唔理政治戇鳩鳩咁 都係因為習得性無助

1967年,美國心理學家馬丁·塞利格曼(Martin E.P. Seligman)以狗為對象做了下列一組實驗。

程式一:把一條狗放進一個籠子里,鎖住籠門使狗無法輕易從籠子里逃出來。而籠子里裝有電擊裝置,通過這一裝置給狗施加電擊,電擊的強度剛好能夠引起狗的痛苦,但不會使狗斃命或受傷。

塞里格曼發現,這隻狗在一開始被電擊時,拼命地掙扎,想逃出這個籠子,但經過再三的努力,它發現無法逃脫後,掙扎的強度就逐漸降低了。

程式二:把這隻受過電擊的狗放進另一個籠子。這個籠子由兩部分構成,中間用隔板隔開,隔板的高度是狗可以輕易跳過去的。隔板的一邊有電擊,另一邊沒有電擊。實驗者發現,這隻曾受過電擊的狗除了在頭半分鐘驚恐一陣子之外,此後一直卧倒在地。絕望地忍受著電擊的痛苦,根本不去嘗試有無逃脫的可能。

程式三:把沒有經受過電擊實驗的狗直接放進有隔板的籠子里,發現這些狗全部都能逃脫電擊之苦,輕而易舉地從有電擊的一邊跳到安全的另一邊。

塞里格曼把上述實驗中,狗的絕望心理稱之為“習得性無助”。塞里格曼為了找到防止“習得性無助”產生的辦法,經過進一步的研究,又重新設計了一個實驗。

讓狗在接受“無法擺脫的電擊”實驗之前,先學會如何逃脫電擊之苦。方法是先把它們放到可以躲避電擊的那個籠子里,當它們接受電擊時,只需輕輕一跳,就可以免受電擊的痛苦。等到狗學會能輕易地從籠子的一邊跳到另一邊時,再讓它們參與第一個實驗。結果發現,這些狗們就不太容易陷入“習得性無助”的境地。

https://wiki.mbalib.com/zh-tw/习得性无助

政府對所有嘅唔退讓 都係因為怕只要一讓步 對面就可以大事宣傳佢哋嘅「成功」 間接令習得式無助消失

佐治華盛頓初期不斷輸 喺一場戰役中突擊英軍 英軍只損失二十人 美軍損失幾個人 呢場戰鬥到冇任何戰略意義 但係就對外宣稱美國打贏咗英國 令美國人走出咗習得性無助 最後成功獨立

呢樣就係點解法國人小小事都夠膽出嚟抗爭 香港人踩到上心口都無動於衷嘅原因
自推
巴打有心分析
入嚟未睇名以為係巴打你開post
樓主好波
高質post 留名
佐治華盛頓初期不斷輸 喺一場戰役中突擊英軍 英軍只損失二十人 美軍損失幾個人 呢場戰鬥到冇任何戰略意義 但係就對外宣稱美國打贏咗英國 令美國人走出咗習得性無助 最後成功獨立

呢點亦都係點解每逢香港人肯爲香港行一步,就會突然間好多人聲嘶力竭咁講「聽日繼續返工!」「然後呢?」「冇人報!冇人理!」
因爲政權就係要令到你唔可以停止無助
冇錯
再自推
再講 就算佢哋要撤回條例 佢哋都會要做到唔係你哋抗爭勝利先撤回 會係不斷放消息放陰謀論話中央唔知邊個邊個唔鍾意內部矛盾先會撤回 令到大家都覺得成功唔係靠我爭取勝利而獲得 係因為其他因素先令呢樣嘢唔成功 將無力感繼續落去
高質推post
大事小事 一次都唔比你贏
等你覺得反抗無用
殘存亦末路
兵敗如山倒
敗者無一死
將來富如山

敗者之死 有分兩種 一種係身死 另一種就係心死

政權嘅目的就係要令你心死
香港人急須一場勝利
push
咁咪係泛民成日講果一套階段勝利...
國教
廿三條
五司十四局
網絡廿三條

唔係未贏過wo
講多樣嘢 點解香港人唔肯抗爭 係因為冇成功抗爭嘅經驗
好多人成日疑惑 點解有些人咁樣衰又咁窮 但都媾到女 但我個樣中上 雖然唔係好有錢但又唔係特別窮 但都係媾唔到女 其實有研究發現 吸引到女嘅最重要因素係你曾經媾到嘅經驗 所以點解咁多人鍾意扮情場浪子

同樣地 吸引到唔到人出嚟 都係睇你過去成功嘅經驗 只要有越多成功嘅經驗 就越容易吸引到更多人出嚟 一次又一次咁累積更加多嘅成功

簡單啲來講 企喺我哋呢方面嘅人 係需要一次成功 一次表明嘅抗爭成功 令到我哋唔係喺抗爭方面嘅青頭仔
面對超級大國美國都認真對付既對手中共,你點一步登天啊?
上面有講過 就算真係成功 都唔會同你講係你抗爭所以成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞