健身教練x醫護人員 你問我答

173 回覆
14 Like 109 Dislike
跑開步
呢排每次跑完右膝都會痛,痛兩日又冇事,再跑又再痛兩日無限loop,仲會有時行行下無啦啦冇力咁屈一屈
除左停跑之外有冇解決方法
岩岩開始 唔知自已應該舉到幾重 幾多下 要舉到幾攰先夠
傷咗半月板一個月
想做返重訓同復健
應該要注意咩?輕重量肌力?
因為傷左肌肉流失脂肪多左
依段時間做埋減脂定
增肌比較好?(吸收多d營養)
記得拉多啲根
我叫做有打開波同跑步
開始咗亂操大概2-3個月
Physio🤔?
Ching 我都想考個pt牌 自己本身都係醫護人員 有無咩意見
大隻醫生?
肩周炎 (Frozen Shoulder) 單食 NSAID 同休息無用。通常會last for 9-24個月 (我見過最耐兩年)要預係會搞好耐既問題。建議可以搵下物理治療師睇下係咪確診frozen shoulder。如本身捱得痛 會建議打衝擊波 (shockwave), 有效幫助打散一啲adhesions (又稱scar tissues) 可以大幅加快康復速度
big3唔係就係基本咩
https://youtu.be/HnnQIQXf6Dk

教練 點評論我個動作?
ITBS 建議用foam roller 碌鬆ITB
強化四頭肌同pat pat (glutes)
高低膊要先睇有無 scoliosis 如有就要同物理治療師查詢係 真scoliosis or pseudo scoliosis
真就難搞啲 (基本上無治本既方法)
通常建議鬆一鬆自己upper trapz 再強化肩甲骨既控制
有無開刀做meniscal repair? 依加醫生比你 full weight bearing? 建議一開頭先做open chain exercises,一個月 做heavy close chain exercises 對 meniscal tear太大負荷
做舉手動作 好似著衫嗰啲 個膊頭會啪啪聲
但唔會痛 慢慢放底手嘅時候膊頭個位會少少震
右膊啪得頻密啲
可以點解決?
會唔會係關rotator cuffs事?
有機會 shoulder impingement (又稱 rotator cuff tendinopathy) 或者subacromial impingement
你先google下睇下似唔似我再講點搞
想知點樣避開你地sale 野?
Physio?
多謝巴打建議,其實ITBS 成因係我肌肉唔夠,筋唔夠鬆定其他原因?
痛位通常係knee外側 原因係ITB重複性地磨損
通常都係因為四頭肌/glutes唔夠
如改善唔到問題就要從腰同平時行路 上落樓梯睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞