健身教練x醫護人員 你問我答

173 回覆
14 Like 109 Dislike
暫時唔收學生
攰到做唔到下一下叫做RM, Repetition Maximum, 可以上網搵吓表嚟計
2.5kg 2.5kg咁加上去,總會知自己極限,量力而為
如果擔心就rack pull先
NSCA CSCS. 如果係醫護人員,學歷應該唔差,有大學學位就可報名
好多時醫生幫唔到嘅,Physiotherapist同跌打師傅都幫到手
非常靚,咁大重量嚟講,真係唔需要再喺雞蛋裏挑骨頭
唔該晒師兄既指導

咩事 點解咁多負皮嘅
我都shoulder dislocation過 做咗手術加膠線 請問練落去會有幾大影響

仲有巴打有冇做過手術加固番
我地膊頭(GHJ)比起其他大關節黎講算好脆弱 只有一條ligament support 佢而且廢廢地 最主要
Hold 實膊頭既係旋轉肌群 (rotator cuff)
可上網搵下強化旋轉肌既運動 大把
最typical就係 shoulder external/internal rotation against gravity in side lying
多謝巴打
樓主呢?我既大隻仔醫生
重量既壓力導致關節既氣壓改變從而響
即係唔洗理 照做就ok?
唔好意思唔係好明
男仔係少啲
諗住大家都係練自己野 冇人得閒理你 呢個心態就得架喇
講真 我上堂嗰度啲師奶五、六十歲都做到headstand
身形 年紀呢啲好多時係心理作用
有心做冇人會笑你
疑似拉親個背 操背時隱隱痛 應該睇跌打?西醫?等佢自己好? 唔該
好多問題想請教你
Tg左
如果情況嚴重 無好退可睇GP(普通西醫)/骨科醫生轉介物理治療

作為行內人唔建議睇跌打 無撚用 無料扮四條 痛就亂按
講真我好多病人都係睇完跌打過黎搵我
有好幾個巴打問我攞 tg, 我直接放係到答大家問題啦
activelifestyle_physio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞