健身教練x醫護人員 你問我答

173 回覆
14 Like 109 Dislike
What’s your height and body weight? Creatine? Pure strength kinda guy or bodybuilding stuff too?
認真?Carbo同protein 先係重點喎
大脾...
咁general 仲話想從anatomy角度去講
有無再照多一次MRI? 通常三個月後 唔痛 無事 knee achieve 到 full range of movement 就可以 weightlifting.

啪啪聲一般唔痛都唔係太concerning

利申 我成身係啪啪聲
三樣野要睇,因為你隻knee 會give way 所以有少少concerning.
一:可能順純四頭肌廢
2: 可能同knee structure有關
3:可能同神經有關 ie 腰 L3/L4
🤭🤭🤭
明明答得幾標準 都畀人負評你 咩料
公立定私家醫院
其實想講 啪啪聲如果係軟骨磨擦 已經傷左🤭
佢啪啪聲係因為重量既壓力導致關節既氣壓改變從而響

你地唸下 如果啪啪聲會搞到軟骨磨擦 行內做物理治療/chiro既無人敢啪啦
蹲底膝頭會啪啪聲 可以點解決
同上 我答過了
...... 你認真?
如果係2/3 即係自己冇得搞
笑死 一日食 5-6餐 重carbs 就增到鎊
搵我🤭
幫樓主解答你
側外斜肌定腹外斜肌?扭腰加捲腹會中呢啲位 企喺到做單邊cable dumbbell 動作都會刺激到core做穩定作用

HIIT好過傳統帶氧因為慳時間達到同樣效果 同埋肌肉流失量比起帶氧為少 而且有效短時間增加心肺功能 但好辛苦 同埋好易增加肌肉疲勞 一星期做大約三次都盡 帶氧仍然有佢嘅地位 兩者取替唔到對方

生酮飲食源於醫癲癇 一般人冇醫生監視 唔好進行任何幾乎斷絕其中一種營養素嘅飲食

人體用碳水做能源係最快捷最有效 過往有啲短期研究 應該係8星期咁上下嘅運動員跟從生酮飲食 由於接近0碳水 極低蛋白質 (脂肪約80%)運動表現同肌肉量都下降 ,姑勿論戒走大量碳水化合物,好易造成缺乏維他命

點解一般大眾會突然偽科學上身覺得生酮飲食好?科學上同我個人意見係咁睇:
1. 食極少量碳水化合物,每一克碳水化合物會儲存約三克水份(如無記錯),一戒碳水就會輕好多,以為自己減到肥,事實上係流失水份為主,而且唔食碳水化合物,極容易造成 caloric deficit, 為減重嘅主要原因

2. 今時今日仍然好多人覺得澱粉質會令人致肥,所以就戒撚咗佢,但其實無論你食乜野,過量卡路里 caloric surplus 先係原因
deadlift 其實主要用屎忽同腳為主 或者你拍片睇下自己下背有冇彎
通常係鎖唔實core 或者屎忽唔夠力
好pro 我都想讀PT牌同Clinical Pilates 牌 有無建議
巴打你玩我定點 我純粹係健身撚有睇下啲科學野
你呢啲建身野我真係唔太識,醫學上 clinical 既野我既少少咁啦
巴打請問知唔知 做引體上升 同lat pull down 個陣 右邊膊頭
右邊膊頭做乜
你呢啲健身野我真係唔太識,醫學上 clinical 既野我就知少少咁啦
應該唔係scoliosis 之前去嗰啲健康檢查都話我脊骨冇問題
應該係關長期一邊用力事
我想問下有冇咩實際方法去改善
如果我好似我之前咁講孭斜孭袋
應該孭低定高嗰邊好??
應該兩邊平衡
老實講我無睇過你好難講 但可以試試鬆 pectoralis minor, Upper Trapz,infraspinatus 再強化 rhomboid region

即使無scoliosis 有時我地關節都會旋轉 最好都要搵返物理治療師搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞