健身教練x醫護人員 你問我答

173 回覆
14 Like 109 Dislike
流程係點 點做法
幾年前打波比人撞傷過左膝頭 照完MRI 無傷十字 半月板
但隔左咁耐 有時行行下會突然左膝無力 拐左下
同埋撞傷果個位有時會陰陰地痛
心理影響定係乜
左膊頭有肩周炎做唔到飛膊,點可以令肩周炎快啲好
會,關節負荷大加上肌肉量同肌力不足,會磨損關節
都係嗰句,progressive overload
可能撞完會令關節錯位,MRI係睇唔到,醫生只會睇有無斷同撕裂
ligament傷咗可能係會被拉長,令臼位無以前鎖得咁緊,都無辦法,只有train返muscle,用muscle鎖緊返佢
手同腳都好幼
點樣先粗啲
巴打啲數字同我好接近
我又咁岩又係醫護行業
NSAID類藥物,拉筋,休息啦屌你
健身新手

想問下冇bar做會對增肌有乜影響

康文署得大埔有部史密夫機
增肌的話影響不大
建議增肌同減脂分開
增肌要calories in > out
減脂要out > in
如果增肌8-12RM / 4sets / rest 1 min
但如果isolate嘅動作,我建議15-20RM/ 4sets / rest 30-45 sec,肌肉感受同好啲
搵人屌吓你都好
YouTube打HIIT跟住做
健身教練就係叫人睇youtube?
究竟點樣先可以減到個肚腩
https://lih.kg/1113040

個post開左成個月 宜家又問點減肚腩
你係有心減嘅我當你唔知要做運動+控制飲食
上網又好youtube又好 都大把教學啦
想知如果有2同3呢啲問題可以點做?
你除左whey
仲有冇食D咩補充品
咩叫醫護人員,啫係nurse
一係你就讀pt ot, 唔係唔該收檔。
nurse唔該行埋一邊,
讀個小小ana physi係到扮代表
笑大人個口
隨時係PCA or EN就上黎連登R撈
揾食行遠d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞