健身教練x醫護人員 你問我答

173 回覆
14 Like 109 Dislike
巴打請問知唔知 做引體上升 同lat pull down 個陣右邊膊頭 大約鎖骨位覺得痛 係有咩問題
痛左一個月都未好返 做其他動作又無事

如果睇醫生應該要睇咩科 謝謝你
好唔該
你既症狀非常似 subacromial impingement/ ACJ arthritis
建議暫時唔好做太多overhead activities

如怕有事睇醫生可睇骨科(orthopaedic) 要求照xray 睇下有無關節炎 之後可轉介睇物理治療

我識好幾個骨科醫生如有興趣詳情再講
唔係唔得 但正常填補唔到 因為我地做咁劇烈運動時身體會製造 唔知乜salt (bile? N年前讀既野唔記得)導致血內 electrolyte 既alkali上升 從而無法有效吸唔到水
好大分別

fat 難分解 難轉成ADP (即你地所講既energy)

Carbs 易分解 易轉成adp
營養學係咪額下強項,我想問如果唔想食精製碳水化合物,仲可以靠咩食物吸收carbs
唔識營養學 sorry
一般舉高手活動同正常重量都唔會痛 主要係做d上拉 同埋一沉肩就會feel到有痛 多謝你既意見 起碼宜加知睇咩科既醫生
肥仔做瑜伽會唔會畀人笑
我係肥仔, 都好想做 , 因為我啲筋腱勞損得好勁
除左 chest stretching and train scapula, How to increase shoulder mobility
做左差唔多成年只係上左4kg
身體變化唔大 仲係好瘦
依家做一星期一兩次 每次一個鐘
會唔會係訓練唔夠 又或者食得太少?

另外想問飲粉嘅話 個次數應該係幾多?
每日幾多杯 每星期幾次?
正職物理治療下話?
我係女,上身瘦,瘦到見到腹肌,當然唔係話好似啲鬼妹咁勁,但下身就多肉,pat大脾小腿都肥,我覺得水腫脂肪肌肉型乜都有啲,我想減下身同修下身線條,主要做squat同其他腿既work out,加埋cardio 按摩拉筋,不過好驚上身再瘦瘦到波都冇埋,應該點做?
Lat pall down/ deadloft會發現脊椎向左側彎
點算
點解要多啲shoulder mobility 先?
老實講我地膊頭係最vulnerable 既關節 太高mobility只會增加subluxation既機會

要增加mobility 除左你以上講既仲要搞埋thoracic mobility
我係
因為肌肉唔平衡 同 你做得太重 所以你要靠好多背肌去就(compensate)佢
試吓做吓shoulder external/internal rotation
輕重量就可以
(3)常見倒子有胸骨錯位,導致呼吸唔順
好多圓肩嘅人都應該試過,之後啪一啪胸骨就好返
ketone diet本身係為有seizure問題嘅人而設
ketone diet喺健身方面嘅研究好少;另外,人腦主要以glucose為能量,所以ketone diet可以會影響人情緒
大多saturated fat亦會令LDL增加
所以要小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞