[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
咩U咩GPA做過咩煙腸?
唔覺得會同上年差太遠 LET SAY你HKU GPA 3.0 做過intern
唔信你會搵唔到工
btw 我civil 可能好過me/ee/bs果堆掛 civil衰極都9成人做番本行啦
宜家都係no offer
Apply咗好多都無回音,就算有first in都無second in
個市咁靜 等公司炒完人就會開始請
咩U咩GPA做過咩煙腸?

覺唔覺sub仔考牌會弱勢
Wsp⋯⋯
冷氣⋯⋯

正宗ot到死既組合
WSP夜晚9點仲出緊email
一路有樣野唔係好明 其實乾收做野成日錯 原因係冇好似contractor咁落手落腳?所以畫d野唔可能?
咁唔係應該contractor 學嘅野最現實 學岩先上乾收唔係仲好咩 真心問 唔好屌
因為乾收既design只係睇個client要乜跟住本所謂既code計,舊野抄以前d projects既形,冇時間冇人手既情況下要出圖俾人交貨,上面只會講交舊野出咗街先啦,你覺得咁既環境學到乜野?出完舊野後你仲未辭工的話,你上面只會叫你自己既屎自己執,無限loop到你走個刻
Ching 會唔會覺得入contractor學到野?
學野睇你想學咩,consultant多d機會學下run model,計數,出圖. contractor學soft skill,執生,湊阿sir,計數計temp work多. 最後睇你想點發展囉
根本做consultant grad e 都痴撚線
又要屌又要唔教
全中!
其實俊和好無做?
係咁㗎啦,有d好少少咪咁啱有個仲未走既char E帶下咁. 不過好多人一出黎都係咁練出黎,好自然覺得咁係正常
成行都痴撚線
thx ching 學野都係為考牌 唔想比人問到口啞啞 點樣令考到牌機會大少少 公司個朵? 識人?要識d咩人? knowledge?
考civil既話就consultant同contractor都一樣考到機會均等,考牌都係睇你presentation, 你說服到個官你fulfil到曬d attributes就會pass, 簡單講就係睇個官. 最易一定係政府,你未考到人地開會見到你都要叫聲阿sir,點解就自己諗. 其次入大consultant多d機會落到地盤做assistant resident engineer跟一單contract做management野,對考civil牌較有幫助. 最後多數人都覺得contractor比較難係因為contractual野從工作經驗上較少接觸,好多時做埋前線工作,影相,對圖,叫師傅做野,呢d經驗好難說到個官你fulfil曬attributes去做char e.

識人呢方面不予置評

另外想考结構牌就入contractor就好難,因為你都唔知自己會做乜,可能叫你去做同structure冇關既野,做幾年又無數計純管人做野執submission, 想考結構牌入consultant啦.入到政府就連考都唔需要,因為難考又冇乜用,MHKIE(Str)同MIStrutE 都唔認,paasing rate又低,最多考個MHKIE算
Ching 但唔記得利申我mech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞