[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike

間間都consultant都差唔多salary架啦
GE: 17-19k; 完scheme:21-25k
最大個幾間 沙田A, 九龍A, 黃竹坑M, 九龍灣W都係西 成日都食餅 你就知咩事

認真 我已經當咗散水餅係正餐

唔信入咗行做fact checking睇吓我有無呃你
呃鳩你有錢分就話啫
間間都consultant都差唔多salary架啦
GE: 17-19k; 完scheme:21-25k
最大個幾間 沙田A, 九龍A, 黃竹坑M, 九龍灣W都係西 成日都食餅 你就知咩事

呃鳩你有錢分就話啫

而港島電AE(無scheme行)都係出名西 入到都好快走

呃鳩你有錢分就話啫

呃鳩你有錢分就話啫

追吓我post先啦 我有講
入consultant真係要三思,今年話係consultant歷史上最黑暗嘅一年都不為過
入consultant真係要三思,今年話係consultant歷史上最黑暗嘅一年都不為過

03年應該差啲
不過近十年最差都算係
GE summer請得少
但放心
炒咗批E1/E2之後會請你地做佢地做緊嘅project

呃鳩你有錢分就話啫

BS角度出發 更新版
唔計政府兩電一鐵好做少少 根本範範都唔好做
政府:拎唔到牌即時仆街 多年經驗係私人市場無用
兩電:難升 老屎忽唔走 福利少咗好多 唔行scheme AE chur到死
鐵:暫時未聽到有唔好地方
業主:乾收咁廢 要幫佢包底 最尾做死自己
乾收:grad e仔畫圖開會無人教 推你去死 範範人都屌得你 包括上家下家對家
大判:夾圖夾到仆街 則師乾收夾埋玩9你
判頭:乾收tender圖廢到仆街 等於重新再做 畀大判工人玩死 報錯標畀人屌
工人我唔知喇 唔識人 不過翻唔足日曬雨淋是常識
Site staff:人工較高 但contract多 未必長期有工開
有degree都惡做 無degree就自求多福

搵到工咪做
搵唔到都唔駛灰心
依行真係做落去唔太好
Especially BS
Why not? 唔少位會請完咗scheme嘅人
只要你meet到requirement

有啲問題想問下ching
5年經驗去client ae 開價大約幾多?
Client ge 完scheme 有無30k?
Client 唔升職會唔會好似政府跳pt咁每年加1千?

有啲問題想問下ching
5年經驗去client ae 開價大約幾多?
Client ge 完scheme 有無30k?
Client 唔升職會唔會好似政府跳pt咁每年加1千?

M grade basic salary未去到政府E咁高
但福利bonus加加埋埋有機過
其實freah grad做consultant 應該幾時開scheme,唔開scheme博入翻client 機會係咪好微,通常係考完牌再入翻?但係普遍應該會逼你開scheme?
其實全行civil都係咁
是但放個公司名都啱用
就算最大間Aecom班grad e都愈來愈遲落site
十年前開咗咁多大工程
宜家又係時候靜返幾年

尖A跌得最厲害 其實仲有structural養住

其他

尖A 姐係邊間 唔係幾識

03年應該差啲
不過近十年最差都算係
但放心

今次又炒左幾多個
其實freah grad做consultant 應該幾時開scheme,唔開scheme博入翻client 機會係咪好微,通常係考完牌再入翻?但係普遍應該會逼你開scheme?

完全無關係
咁牌又唔係得HKIE先有得考
我成日都講,唔好比scheme綁死自己
Bs aecom mm atkins
應該接邊間會易啲入番政府?

無間易,無呃你
呃鳩你有錢分就話啫

BS角度出發 更新版
兩電:難升 老屎忽唔走 福利少咗好多 唔行scheme AE chur到死
乾收:grad e仔畫圖開會無人教 推你去死 範範人都屌得你 包括上家下家對家
判頭:乾收tender圖廢到仆街 等於重新再做 畀大判工人玩死 報錯標畀人屌
Site staff:人工較高 但contract多 未必長期有工開

咁sub仔mains 同 a&a contract 點睇
仲有管業N展

咩叫博入返client入client唔係靠運,今年in過禁多公司都估到自己距離client GE offer差幾遠

差少少咪試多次,冇信心就快快趣行左個scheme A

大公司實迫你
尖A跌得最厲害 其實仲有structural養住

其他

尖A 姐係邊間 唔係幾識

問吓同學咩係3A2M先

03年應該差啲
不過近十年最差都算係
但放心

今次又炒左幾多個

好快知

BS角度出發 更新版

仲有管業N展

Sor唔熟呢兩個
工程狗都唔做
如果想考civil牌做consultant定main con好啲?
BS角度出發 更新版

仲有管業N展

Sor唔熟呢兩個

師兄你做邊泛? E&M?
想問問巴打 如果斷civil scheme仲可唔可以join其他scheme(eg structural & geo)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞