[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
入consultant真係要三思,今年話係consultant歷史上最黑暗嘅一年都不為過
搵到工咪做
搵唔到都唔駛灰心
依行真係做落去唔太好
Especially BS
其實freah grad做consultant 應該幾時開scheme,唔開scheme博入翻client 機會係咪好微,通常係考完牌再入翻?但係普遍應該會逼你開scheme?
尖A 姐係邊間 唔係幾識
今次又炒左幾多個
完全無關係
咁牌又唔係得HKIE先有得考
我成日都講,唔好比scheme綁死自己
無間易,無呃你
咁sub仔mains 同 a&a contract 點睇
仲有管業N展
咩叫博入返client入client唔係靠運,今年in過禁多公司都估到自己距離client GE offer差幾遠

差少少咪試多次,冇信心就快快趣行左個scheme A
工程狗都唔做
如果想考civil牌做consultant定main con好啲?
師兄你做邊泛? E&M?
想問問巴打 如果斷civil scheme仲可唔可以join其他scheme(eg structural & geo)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞