[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
走左去邊
間間都consultant都差唔多salary架啦
GE: 17-19k; 完scheme:21-25k
最大個幾間 沙田A, 九龍A, 黃竹坑M, 九龍灣W都係西 成日都食餅 你就知咩事
可以話你知 e2間你所謂最閪 最低價接job既公司
近半年都冇咩新年..
咁你自己諗下成個行業啦
新job
大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (3)
https://lih.kg/1156422

咁多人擾敵咩 睇清楚少少就知一定係行內人
你入唔入行對我地唔會有影響 真心想勸世
5年左右 係時候要轉 唔係轉唔到
做左5年consultant 之後轉兩電一鐵ae?
你甘心每年加得一千都無
做差不多十年左右月薪先有30k
唔知幾時先升職 考完牌加得幾千
仲要讀master先考到牌
仲要director知你考完牌一定走
你估佢簽唔簽你?
最經典眼見有人唔齊簽名考唔到牌

你甘心每日被上家下家對家捽你
眼見同行政府兩電一鐵做兩三年加埋B仔高過你做成十年
歡迎入行
Why not? 唔少位會請完咗scheme嘅人
只要你meet到requirement
唔相認啦
尖A civil開始無job收皮
諗下有咩tunnel bridge起
Grad E完咗scheme隨時上唔翻office要轉工
真心之前係幾勁 但好多senior跳咗船轉工
E&M不說也罷
EMSD年年最遲出
尖A係專做tunnel bridge多?

仲有無咩其他project
尖a mep真係不值一提?
有啲問題想問下ching
5年經驗去client ae 開價大約幾多?
Client ge 完scheme 有無30k?
Client 唔升職會唔會好似政府跳pt咁每年加1千?
最出名係做civil
未聽過請尖A做E&M起樓咁濟 你話呢
其實全行civil都係咁
是但放個公司名都啱用
就算最大間Aecom班grad e都愈來愈遲落site
十年前開咗咁多大工程
宜家又係時候靜返幾年
尖A跌得最厲害 其實仲有structural養住
其他
認真 我已經當咗散水餅係正餐
Sorry囉我廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞