[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
再諗諗 thanks巴打
其實依家無新project做,入consultant做GradE係做咩多
邊個話冇?
design project又有, feasibility study又有, audit又有,checking又有
而家又要行bim, 請一車車grad e返黎畫model
Civil 喎
宜家大野就未有
細細單無咩肉食都keep住有
唔係有個地盤開先叫有野做
開地盤前先係consultant主力

放心唔會無野做
因為d細野高層更加放心比grad e搞:
呢單細野比你試下自己做
搵個senior望一望執少少又交得

而且無香港咪做澳門東南亞job
冇project 嗰陣先請多d scheme A grad E頂人頭ar
幾千蚊請個文員做都抵啦
Scan 同影印都抵
平過OA
中東越南澳門大陸job
香港d job冇乜肉食
有東南亞project
剩靠hk project 死左好耐
請scheme A grad E做畫圖狗好過請draftsman la,日日OT到畫好為止
2018年10月8日 (一)

未來5年工程量年達3000億元 建造業人手需求殷切

【本報訊】港府近年大量投放基建項目,未來五年香港整體工程建造量,將維持平均每年二千五百億至三千億元水平,包括大量公私營房屋建設、多個醫院發展及重建計劃、新市鎮擴建、機場第三條跑道等。財政司司長陳茂波指建造業人手需求非常殷切,從業員亦因而擁有更廣闊發展前景。

工程應該未咁快爆煲住??
有冇巴打聽過中國地質呢間contractor? Grad E 出咩價位?
Fg 18k 起薪點已經維持左唔知幾多年
更何況依家2019年 有scheme a 公司開低過18k 你地班fg咪衝入黎做
明日大嶼一定仲快過中藥港收皮.
大約2015年開始18-19K無郁過
2A帶頭唔加, 其他公司更加唔會加啦
好似有幾間直頭扣.
唔加人工咪即係減人工咯屌佢老母
樓價升撚咗幾多倍呀人工不增反降
減人工都算,workload仲大過以前N倍
想做人咪撚入行屌你老母垃圾工程狗人工仲賤過外勞
同一間做茶水文員嘅人工都高過Grad E, 做N展真低賤
真係要係呢d post到講班友先會明.
其實係多左學店開工程文憑
阿豬阿狗都有學位
多左供應個人工咪唔駛加都有人做lor
你隔離post已經講緊,使乜仲喺度講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞