[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
大把人廿尾先入 你咪問佢考咗幾多次囉
你估佢如果考咗三四次會唔會驚收皮?
HKIE出名西
你考唔到牌
你嘅所謂工作經驗對私人市場嚟講無用
咁請問咁唔叫仆街 咩叫仆街
希望你bookmark呢個post
做咗幾年野睇翻就知自己有幾柒
我唔怪你on9
政府CEG/GEG一完scheme就會升你上CSAE(除非做得太垃圾),update下啦
祝你地上面個幾位小朋友順順利利入行
最好做consultant 真心的

你甘心每年加得一千都無
做差不多十年左右月薪先有30k
唔知幾時先升職 考完牌加得幾千
仲要讀master先考到牌
仲要director知你考完牌一定走
你估佢簽唔簽你?
最經典眼見有人唔齊簽名考唔到牌

你甘心每日被上家下家對家捽你
眼見同行政府兩電一鐵做兩三年加埋B仔高過你做成十年
歡迎入行

過幾年睇翻就知咩事
係人都知GE->AE->E係同一位
使咪你講
都話講緊考唔到個d
我不嬲都叫人做政府兩電一鐵
到底你係咪盲撚咗
好過其他
同埋其實要interview
小部分人in幾次唔得會收皮
希望樓上d小朋友純粹係唔熟行情先challenge我
而唔是有心水9人 畀假希望d fg
睇/聽得太多離地人講工程點好
但永遠唔講衰個一面
事後先發現原來唔是咁美好
我就係人版
其實你可以去隔離post講,呢度係純粹講下咩公司出咗offer,有幾個offer揀邊個好之類
Internal promotion 同open recruitment 都已經完全唔一樣啦CEG有九成以上升到上CSAE,你會唔會因為會有極少部份人升唔到上去就會叫有CEG offer嘅人放棄offer然後轉行
原來你真係盲
幾時叫人放棄offer
不嬲都叫人只做政府兩電一鐵
講少少worst scenario 就畀人spin咗去放棄offer
Laughed
要做邊間先知入面內幕?
你無朋友/識唔到正常人就唔好以為人地都係
好唔好打就唔知 但好過係就一定
屌你真係唔識架喎
你覺得坐office OT係舒服 畀人係冷氣房屌係舒服?
你連人地做咩都唔知就話人好打有限
自大成咁你做邊行都唔掂 我話嘅
唔好on9喇 人地袋錢入你袋 就起哂鋼 何必呢
想問下atal e&m, 金門 e&m同wsp 點揀好?
人地grad e入
Grad E我當22/23歲做 2-3年升AE 咁都考咗好多次
佢隨時gg 你有佢contact不如問下佢考到未
以為佢經AE入
唔會收皮啦,算啦,聽朋友講嘅嘢,唔firm就話唔firm,唔好再夾硬黎
唔信咪唔好信囉
話你on9又驚你嬲
典型自卑又自大嘅例子
只要人地持相反意見就起鋼
唔清楚行情點樣可以揀到最適合自己嘅offer?
都係個句 呃鳩你又無錢分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞