[工程佬]見習工程師 揾工情報區 (10)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
各位大佬,細既而家有
1. wsp(hvac)
2. jec mt
3. 中建 (m&e)
想問點揀好? 我個人就唔怕辛苦既,最緊要工作氣氛好,同睇未來career(人工/學唔學到野for將來轉工)各位大佬知既可唔可以分享下
政府拎唔到牌唔會即時仆街㗎,update下啦
中建好 中資公司
中建工作氣氛not good
純睇未來,其實client中意請Consultant人多d
不過at least要熬返5-6年OT+低人工生活
諗清楚係咪真係唔怕辛苦
唔得
唔識所以問下各位巴打 wsp 就多人屌啦,但jec同中建嘅資訊就唔係咁多指點下細佬啦
多謝巴打 氣氛好ot 真係唔怕,但consultant 係一日未轉走去client 都係低人工? 5 年後知唔知大約咩價位左右
咩叫氣氛好
OT得耐咩氣氛都冇啦
入去幾個月就走嫁啦
即係大家係真係做野既,唔係有少少野都想射波/拖你一兩日。我而家intern 個間野係office hour 轉珠打機都做得出
叫你考inspector 真係笑死,又9up
wsp就唔好諗啦,中建我就真係唔知
究竟你知唔知有civil service terms AE呢樣嘢仲話自己好熟行情,收皮啦
E&M 如果遇往後轉政府兩電一鐵client,始終都系consultant有優勢d。
另外,普遍來講,contractor 難d 轉consultant,就算轉都要大減人工。consultant轉contractor 反而容易d。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞