12點後表決通過DQ涂謹申 石禮謙接任主持 即改周六開會

1001 回覆
17 Like 448 Dislike
立法會秘書處為立法會及其轄下各委員會提供行政支援及服務//為立法會及其轄下各委員會提供程序方面的意見及秘書支援

立法會秘書處個通告可以話係無法律權力 佢既職責只係負責提供意見及服務
另外如果佢無為議員提供會議場地 係失職
仲要飯民會關鍵缺席
又係你?

五毛生
柒夠未
邊個俾權佢改 憑咩改
等佢今次真係甩轆先再屌啦
而家擺明係建制派連埋秘書處打橫嚟
唔比你開會->刑事->由律政司起訴, 點解你會覺得律政司會理泛民? 仲估司法獨立咁天真?
會議法定人數

4.5 法案委員會的會議法定人數為3名委員或委員人數的三分之一(整數後的分數不計),包括主席在內,兩數中以較大者為準。 [《議事規則》第76(3)條]

照字面意思 其實只要夠三分之一既委員就可以開會
唔需要立法會秘書處/法律顧問在場 (佢地只係提供服務及意見)
西環狗可能連法庭都夾左了
照開,選主席
唔使黑警檢控,成個公民黨個個都可以入私人傳票檢控,就算涂謹申自己都係律師
飯民:有險可守, 請你相信司法獨立
緊係拿拿林今日開會
選番阿涂做主席
再定另一個開會期
吊佢老味
法庭都唔理,講唔想用司法干預立法機關運作
所以2016年選主席單野法庭都唔干預。
照返呢個邏輯嚟做,今次泛民粗暴通過由泛民做主席法庭都係唔會干預,
不過泛民班人做左30年都仲係戇鳩鳩
又要玩等埋發叔啦建制奶共犬
陰謀論咁諗石禮謙之前爆林鄭衰過共匪,佢自己本身都唔想過,改個會喺星期六就係比足夠時間民主派入紙 JR 拖長個會
支援服務

秘書

1.26 每個法案委員會均由一位秘書負責。法案委員會秘書及其屬下的一組人員,為法案委員會及轄下的小組委員會/工作小組提供秘書處服務。秘書會為主席及法案委員會提供程序事宜方面的意見,並會就法案委員會討論的事項,向委員提供相關資料。秘書會跟進法案委員會的決定,以及擬備背景資料簡介、會議紀要和報告等。此外,秘書亦會統籌法案委員會會議及訪問活動的後勤安排。

法律顧問

1.27 每個法案委員會均有一位法律顧問,為法案委員會及轄下的小組委員會/工作小組提供法律方面的意見及支援服務。

1.28 法案委員會對法案動議的委員會審議階段修正案,由該法案委員會的法律顧問草擬。法律顧問亦會研究政府當局擬動議的修正案,以確定該等修正案的草擬方式,能反映在法案委員會會議上商議所得的意見。至於個別委員考慮動議的修正案,草擬工作則由有關委員負責。如有需要,法律顧問可提供協助。

無提過必需要有佢地既存在
要好強好強嘅法律理據先會受理,但而家唯一只可以做就係JR
JR係事後 唔會阻到個會開
JR係泛民含撚專用
有邊次得過?
我意思係包埋臨時禁制令
泛民都係太政治潔癖,當你對手根本打橫嚟,你仲同人講君子講條例,咁邊夠打㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞