12點後表決通過DQ涂謹申 石禮謙接任主持 即改周六開會

1001 回覆
17 Like 448 Dislike
(獨媒特約報導)經民聯石禮謙在中午12時半表示,已接獲立法會秘書處通知,由他主持《逃犯條例》法案委員會會議,並宣佈今日的會議改在星期六早上召開。

石禮謙指,撤換委員會主持的書面表決結果為36票支持及24票反對,他將決定開會日期及主持會議,宣佈改在5月11日早上9時召開會議。

被問到為何改於星期六召開會議,石禮謙稱,需要三日預早通知,所以改為星期六會議。他強調今日的會議不是取消,因為會議日期由涂謹申決定,和自己無關,「我決定就係星期六開。」

石禮謙多番表示不回應所有有關涂謹申的問題,便走進電梯離開。
改到美國加關稅之後?
議員比選舉主任dq 個下已經穿左三權分立個條底線啦, 依家全香港又無啦啦忽然上身咁大反應
痴撚線
其實我覺得係改星期六係好事⋯
仲有幾日俾泛民諗計⋯

如果今日突然選埋主席⋯之後可能好快表決⋯

宜家睇泛民夠膽玩到幾大啦
戇柒鳩,依家港共可以離撚譜到咁,不如摺撚埋立法會佢啦
屌你肯聽佢講星期六開 咪承認左佢hold會
邊個比權佢改
yes
阿涂一定要照開今日嘅會議
唔可以承認秘書處同石禮謙嘅行為/權力
你又岩⋯睇下泛民咩回應先⋯
佢應該好難4點照開會
香港民主最黑暗的一天
照開 當班建制派缺值 即場選埋主席
合法化書面表決
但有冇位開 有冇人用就唔知
係就正
但應該所有房會鎖晒
秘書處唔開個個會議室,命令保安禁止任何人進入,咁可以點?
叫白頭忠就死啦
吓, 仲要白頭佬開會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞