有冇做緊酒店嘅巴絲打 (4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
因為佢地兩個人嘅反應都係講到16K係不可能咁,所以我都想知下市價係點,雖然我個fd唔會呃我,但可能佢都唔太清楚個真正價錢
um....可以話你知
佢應該真係最多出到15k比你
香港唔多酒店做sales co可以到17-18k
e.g. FS, Rosewood, peninsula, ICHK, MP 呢幾間就有呢個價
其他5星多數都係14-16k
有d 更只有12-13k
不過做co叻既話,一年可以上SE
15K差唔多啦
Hyatt tst sales co 得14.5KOsosad]
頂五星大檔就18-20k
咁樣計其實只要有另一個正正常常嘅人話14.5或者14都已經可以收我皮
Hyatt Regency 不嬲都低人工
佢都係咁樣同我講

巴打係入面做過或者現職緊.?
李嘉誠啲檔不嬲都閪
坦白講,係
但又咁睇,佢肯比15k 你,即係佢都睇得起你
以我認知DOS /DOSM請人有個range
例如覺得你正常,佢可能只會出14.5k比你
你出色,係可造之材,自然會拎到佢個range high
唔講太多喇
不過HGHK做sales co都不錯
雖然只係local brand,但整體上不比國際品牌差太多,HGHK, HKGLN都值得一試
咁果日我都覺得自己in得幾好嘅,但好出色就一定唔算,

另外想問埋點睇OP Marriott,同一個position,我就有interview,佢應該唔係咩大檔,但個Brand夠大,我intern都有做過佢個brand嘅酒店
我依加只要有sales/event 嘅co位都會apply哂,就連RW都apply埋,雖然知道機會渺茫,但send cv唔使錢所以都照apply哂
巴打你係send 自己cv去酒店 hr email?
Event sales千祈唔好亂搵 最起碼你要知道人哋個檔係咩level
好多細酒店嗰啲banquet 垃圾到仆街 唯有監平監賤賣出去俾人開會用
你係做Rooms果邊既co定係catering?
如果係rooms, op marriott個人覺得普通,做rooms co最好做市區酒店
因為你下一步係會做SE -> ASM -> SM.......
你做咩檔,有咩account係手對你好有影響
我係jobsdb, cpjobs果類度apply一次,之後上佢官網career果度再apply一次,然後再直接send cv去佢email,total 3次,我係咪好痴線
ps. 我呢個行為只係send左去啲大集團或者5星酒店度
巴打冇錯
做catering真係唔好亂黎
有d睇落ok其實爛檔冇野學
最好係做co唔怕辛苦,基本功打得好
我自己其實係想做EM嘅,可能係wedding,酒會果類,我自己覺得將一個活動由零到有呢種感覺比到好大成功感,就算過程好煩都好,我都想試下

不過大部分都只請sales co,所以我都照apply左先,同埋聽過條path兩邊都差唔多,所以我都冇咩所謂
辛苦反而真係唔怕,基本上都冇咩工係唔辛苦,只係想搵到一份我自己有興趣又有未來嘅工

做緊酒店Event
閪到 operation同sales都要做
On99
我都會睇哂幾個網
cpjobs,ctgoodjobs同jobsdb,重覆嘅工我都會照apply,都有收到叫我去interview,只係未有offer

絲打係搵back office定front office
姐係做埋banquet炒散果類?

可唔可以講多少少大致上em嘅co會做咩野,等到時人地問我果陣我答得冇咁淺白同表面,唔該絲打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞