有冇做緊酒店嘅巴絲打 (4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
MT個名又真係幾吸引 佢gurantee完左會升supervisor
講多啲嚟聽吓
我今先先去左IN,搞完一大輪最後叫HR同事送我走,運吉
Reservation 出16.5k 聲稱五天工作
呢個offer係咪已經叫唔錯
非酒店u grad 做左一年非酒店嘅front line想轉入office
想問下fog 酒店一般有咩類型職位一開頭入去
除左back office , front office, f&b
想了解下,未諗到想邊方面做起
下,佢係咪都係一開始見HR,見完HR再見部門大佬咁,點樣搞一大輪叫人送你走
依加都係長期企硬15K,除非間公司係大brand,大brand嘅我諗我14.5都會照要嘅
晒時間
做開FO想轉sales/event點解咁難入
我見個位係corporate. sales,巴打係覺得佢地冇心請人?
我fresh grad黎,之前intern都係做front office
佢地應該係想慢慢地揀人
因為聽講佢地有人要走,但仲做緊
原來係咁
我都想做經理呀 唔請呀嘛 無經驗入行叫價係幾多
無咩地方會請 老老實實
30歲先做o靚 我都驚管唔惦
咁極端既 一個話大把地方請 你就話無地方會請
我終於明點解你話浪費時間,見左咁多次HR,平時都係簡單做下自我介紹同壓價,呢次佢竟然話我跳position。。。喂大佬你明知我fg,但你叫我嚟interview,你叫得我in唔係覺得我background都適合呢個position先叫我in架咩你睇我cv果陣都知我new嫁啦,專登叫我上去話我new話我跳post?我會唔會唔知我自己new呀如果我係想做rsvn我唔直接apply rsvn?
佢都有咁問我點解會想做SALES而唔係其他部門有D問得幾棘手
我見招拆招,拆到HR終於搵DEP HEAD同我傾,做written test,
最後都係等通知雖然我都知自己有D地方答得唔夠全面
佢唔洗我做written test,佢直接話我太new,rsvn先手點睇,我直接話我apply係sales co,唔係rsvn啵,跟住佢就話你應該應付唔到個workload,畢竟你冇太多operations經驗

我心諗咁點解仲叫我in,似冇睇過我cv咁
我只係見完HR再見個Director咋,跟住又係自我介紹,冇test做,十成十皮已收
我諗住炒住散先,依家好多酒店FO都有炒散
搵到工又可以隨時走人
只想快啲搵到工等去完旅行有得返,別無他求
On9一問,In 嗰時係咪全英?
不是,叫你自我介紹果陣就英文,當佢想detail些少講下份工有咩challenge同duty果陣就會轉番廣東話,一半一半啦。Ching都去見?
求救
聽日返新工做通宵前台
好驚自己處理唔到文書report野
好驚好緊張訓唔到
有無巴絲講下前台通宵大概負責d乜

利申 剩係做過housekeeping
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞