有冇做緊酒店嘅巴絲打 (4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike

Manager 30-35K
5* 大檔
Bonus 睇生意
上年生意好大部份檔出3個月以上

想問多少少,sales ge bonus 係咪會睇個人業績分?定全條team 都係都一樣出咁多個月bonus

Sales 跑數冇 bonus
要跑多過自己條數先有 incentive (間間唔同)

你想做 mice/corp sales?

其實2 個都okay ga. 邊個會好做d ??

fresh grad新手一問
前幾日去左間炮台山5星酒店interview,部門位係sales coordinator,我開價16K-17K,HR同我in完一輪就即刻問我個價點得出黎同有冇得針,我就答佢價係問我HR嘅同學所得,5星酒店都大概會above 15K(呢個source唔肯定),佢話開15K你會唔會肯,我就答佢呢個價我可以考慮,然後佢就再搵個sales director黎見我,又係話16K基本不可能,但知道個價你係有得傾,所以遲下HR可能會再通知你

我想問嘅係:
1。係咪我叫價真係太高等收皮
2。部門大佬再黎in我係咪代表HR滿意我嘅表現所以先會叫佢黎再in

同埋想問多樣,個HR係interview完之後問我有冇其他offer係咩意思?我果陣老實答佢未有offer,但有幾間叫我去interview。佢再追問邊間搵我,呢層我就冇答佢。佢會唔會覺得我好串
求大佬解答下

15K差唔多啦
Hyatt tst sales co 得14.5KOsosad]
頂五星大檔就18-20k

Hyatt Regency 不嬲都低人工

都估到低人工, 好彩個時果斷reject佢地既final in, 直接accept其他offer

我個時叫正常價佢竟然話 比你而家個收入升幅都大喎, 不過計埋bonus就有你個個價喇。我心諗膠都費事比聽到要做個d tasks work load同壓力都唔細, 竟然都唔肯出高少少, 枉佢仲算係intl chain。
我自己其實係想做EM嘅,可能係wedding,酒會果類,我自己覺得將一個活動由零到有呢種感覺比到好大成功感,就算過程好煩都好,我都想試下

不過大部分都只請sales co,所以我都照apply左先,同埋聽過條path兩邊都差唔多,所以我都冇咩所謂

Event真係有返工冇收工
Rooms差好遠你要諗清楚

我都係想試下,我認為有自己想做嘅野比較重要

你唔好咁多FF啦大佬

我同你講once you go black, you never go back

想做還想做, 做到公司是你家 walking dead咁樣有咩謂?

你真係咁想搞event個d你唔好做酒店, 去asia expo啦 又係年年都請人, 仲要大event。再唔係去做PR位
好似酒店back office 都好多人爭

其實back office 升職好慢

個個都咁講,但都好多人30歲就ger到(back office)

30歲, 即係有8年exp 咁都做唔到mgr好極有限....除非人工好高

只能講酒店升職唔會靠internal升, 要靠轉工
front office升職係易, 但講緊你supervisor都可以拆assistant supervisor出黎, 又senior等等。哂鳩氣

你唔好咁多FF啦大佬

我同你講once you go black, you never go back

想做還想做, 做到公司是你家 walking dead咁樣有咩謂?

你真係咁想搞event個d你唔好做酒店, 去asia expo啦 又係年年都請人, 仲要大event。再唔係去做PR位

同意,咁中意做event應該入agency果邊做

喺酒店做event,就算比你做到有朝一日可以handle amfar , tatler ball哩啲大event,你都喺做到仆街..做到Director of Events已經喺盡頭。
想問下大家5星酒店 sales co 升上去每個grade 大約幾錢人工度?
Eg Executive ,Assistant Manager, Manager, Senior Manager
Bonus 大概又分到幾多?

Hotel 學生今年grad, 迷惘緊入唔入行好

Manager 30-35K
5* 大檔
Bonus 睇生意
上年生意好大部份檔出3個月以上

上年真係太好了, 不過今年唔會咁好, YTD 成個market既酒店業績都比上年差好多或者持平, 尤其係Q2。所以2019年度既bonus會少d。加上2018年bonus出咁多, 酒店更加會覺得今年可以少d

所以可以比個tips黎緊搵工既fg, 如果你地base低, check check 往年酒店既bonus, 有幾間keep住係出得好既, 計下數。做住先, 到出年年頭再轉工。

24460 grad survey 都有avg 16~17k。我覺得計埋bonus有18~19k已經可以接受。
你唔好咁多FF啦大佬

喺酒店做event,就算比你做到有朝一日可以handle amfar , tatler ball哩啲大event,你都喺做到仆街..做到Director of Events已經喺盡頭

巴打呢句講得都好啱, 雖然有exception但都好大機會係咁。
而且你做到DOE都好, 係一定上面仲有個DSM。

可以留意返我上個post提既career path. DOE上DSM好難, 反而DOS/DOM/DOR上DSM係順利成章
你唔好咁多FF啦大佬

喺酒店做event,就算比你做到有朝一日可以handle amfar , tatler ball哩啲大event,你都喺做到仆街..做到Director of Events已經喺盡頭

巴打呢句講得都好啱, 雖然有exception但都好大機會係咁。
而且你做到DOE都好, 係一定上面仲有個DSM。

可以留意返我上個post提既career path. DOE上DSM好難, 反而DOS/DOM/DOR上DSM係順利成章

DOE係少上DOSM
但我知道有部份DOE係因為鐘意做 event唔上 corp
15K差唔多啦
Hyatt tst sales co 得14.5KOsosad]
頂五星大檔就18-20k

都估到低人工, 好彩個時果斷reject佢地既final in, 直接accept其他offer

我個時叫正常價佢竟然話 比你而家個收入升幅都大喎, 不過計埋bonus就有你個個價喇。我心諗膠都費事比聽到要做個d tasks work load同壓力都唔細, 竟然都唔肯出高少少, 枉佢仲算係intl chain。

5星檔黎講 佢係出名低d人工
就算Grand Hyatt都唔係特別高 (對比超大檔黎講)
有無巴絲做HSKP

here
請問大家點睇四季?
早兩日好似有recruitment day好多department 都請人

5星檔黎講 佢係出名低d人工
就算Grand Hyatt都唔係特別高 (對比超大檔黎講)

前幾日去左間炮台山5星酒店interview,部門位係sales coordinator,我開價16K-17K,HR同我in完一輪就即刻問我個價點得出黎同有冇得針,我就答佢價係問我HR嘅同學所得,5星酒店都大概會above 15K(呢個source唔肯定),佢話開15K你會唔會肯,我就答佢呢個價我可以考慮,然後佢就再搵個sales director黎見我,又係話16K基本不可能,但知道個價你係有得傾,所以遲下HR可能會再通知你

我想問嘅係:
2。部門大佬再黎in我係咪代表HR滿意我嘅表現所以先會叫佢黎再in

同埋想問多樣,個HR係interview完之後問我有冇其他offer係咩意思?我果陣老實答佢未有offer,但有幾間叫我去interview。佢再追問邊間搵我,呢層我就冇答佢。佢會唔會覺得我好串
求大佬解答下

Fg 做緊五星sales co 18k
8卦問
係咪HGHK?

um....可以話你知
佢應該真係最多出到15k比你
香港唔多酒店做sales co可以到17-18k
e.g. FS, Rosewood, peninsula, ICHK, MP 呢幾間就有呢個價
其他5星多數都係14-16k
有d 更只有12-13k
不過做co叻既話,一年可以上SE

升做SE不般咩價位?
坦白講,係
但又咁睇,佢肯比15k 你,即係佢都睇得起你
以我認知DOS /DOSM請人有個range
例如覺得你正常,佢可能只會出14.5k比你
你出色,係可造之材,自然會拎到佢個range high

咁果日我都覺得自己in得幾好嘅,但好出色就一定唔算,

另外想問埋點睇OP Marriott,同一個position,我就有interview,佢應該唔係咩大檔,但個Brand夠大,我intern都有做過佢個brand嘅酒店

你係做Rooms果邊既co定係catering?
如果係rooms, op marriott個人覺得普通,做rooms co最好做市區酒店
因為你下一步係會做SE -> ASM -> SM.......
你做咩檔,有咩account係手對你好有影響

做夠半年就internal transfer 有沒得諗?
咁果日我都覺得自己in得幾好嘅,但好出色就一定唔算,

另外想問埋點睇OP Marriott,同一個position,我就有interview,佢應該唔係咩大檔,但個Brand夠大,我intern都有做過佢個brand嘅酒店

你係做Rooms果邊既co定係catering?
如果係rooms, op marriott個人覺得普通,做rooms co最好做市區酒店
因為你下一步係會做SE -> ASM -> SM.......
你做咩檔,有咩account係手對你好有影響

做夠半年就internal transfer 有沒得諗?

難d
屌你老母落雨cable收唔撚到關我撚事呀
18 fg 留名
其實back office 升職好慢

個個都咁講,但都好多人30歲就ger到(back office)

30歲, 即係有8年exp 咁都做唔到mgr好極有限....除非人工好高

front office升職係易, 但講緊你supervisor都可以拆assistant supervisor出黎, 又senior等等。哂鳩氣

8年升mgr 大撚把人都冇
呢個行業多老屎忽頂係上層大把人頂死曬冇得升

Front office就解釋下 其實多數分兩次升
Junior > senior/assistant supervisor > supervisor
普遍有senior就冇Asst. supervisor 反之亦然

8年升mgr 大撚把人都冇
呢個行業多老屎忽頂係上層大把人頂死曬冇得升

Front office就解釋下 其實多數分兩次升
Junior > senior/assistant supervisor > supervisor
普遍有senior就冇Asst. supervisor 反之亦然

我想問嘅係:

求大佬解答下

Fg 做緊五星sales co 18k

邊間18k 咁高?
同埋我想請教下,hotel sales 跳去第二個industry 好唔好跳?通常會跳去邊個industry 多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞