有冇做緊酒店嘅巴絲打 (4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
見到做銀行個班 底薪都幾皮
邊度有炒散筍做
事但讀一科 唔係專科算易讀 拎張紙叫當對自己有個交代
我讀完出黎做緊酒店都唔知自己讀黎做咩
+1呀屌
根本呢科就係昆9人

呀妹果邊好祟洋,啲鬼惡晒
華人同狗喺無分別
情況嚴重過好多其他酒店
香港最靚係邊間
係咁上下啦 好多四星都六日假
所以咪話有料嘅人有前途,五年做manager根本唔係問題,大檔有4xK一個月,連埋bonus,pc有咁嘅人工?叻嘅三十歲頭做埋department manager或者 director,講緊已經係50-70k左右一個月,請問做pc會搵到咁高人工?

問題係你付出幾多,同有幾多實力。老老實實,係酒店呢行,絕大部分local係輸蝕,因為大部份人工作能力真係唔高,語文能力亦比海歸、大陸、台灣、鬼差

可能有部分未做過大檔嘅人會覺得自己polyu畢業好勁,但係人地嚟得香港做嘢同埋大檔請得又肯同佢搞visa嘅人,根本語文能力贏晒local,當然,有個別勁嘅local真係好勁,但只屬稀有品種

如果要以我多年經驗排名,只作參考,實際好多變數

語文能力:台灣人=外國大嘅香港人=大陸人(流利中英)>鬼(流利英文)>其他國家亞洲人(流利英文+一門外語/唔流利英文+一門外語)>香港人(唔流利嘅英文+唔流利嘅國語,廣東話流利但對客基本上用唔着)

工作能力:台灣人=融入到香港嘅大陸人>外國大嘅香港人=香港人>其他國家亞洲人>融入唔到香港嘅大陸人>鬼

公司重視程度:鬼>外國大嘅香港人>台灣人=大陸人=其他國家亞洲人>海歸香港人>香港人(polyu)>香港人(其他u)>香港人(degree都冇)

勿插,純粹多年所見
我講外國大嘅香港人,係指有歐美公民權嗰班人
我諗無乜人會覺得自己係polyu grad嘅好勁,其實好多時都係SHTM 成日自己打哂飛機姐,我自己實習都係做FNB大檔,勁嘅人真係好撚多,大檔嘅不嬲都prefer 請海龜,特別係FO,你係香港人?咁sorry啦, 除非你英文好撚流利 or 有返大檔相關dept 嘅經驗,否則你真係想快上位咪做FNB HSKP捱上去囉,識人做左幾年升AM
講緊唔抵嘅係SHTM入面競爭好大
好多英文都流利又識至少一個歐洲國家語言
但係到grad左後好多business MT/工都報唔到

話就話OTA/airline之類都係出路,但問題係呢d工career path+人工都唔係穩定增長/人工升幅唔高
Rosewood間扒房究竟幾時開? 有人年頭叫我過去做住其他F&B部門先, 等4月中間扒房開就轉去做。但到依家都好似未裝修好
有冇三寶既手足係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞