做咗三年幾貢茶 你問我答[4]

1001 回覆
13 Like 6 Dislike

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

1.5係超多(我覺得)
今日仲要有人叫多糖

最多係二? 最少係幾多
你哋多糖係多幾多?

最多好似係3
最少0.2

多糖我都唔知會落多幾多
因為個杯唔係我沖

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖
一般飲品都係1.5果糖 有珍珠就減0.5

我以為你哋都係撳幾多cc
1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

你哋冇寫明幾多㗎咩 咁你哋撳糖機係點撳

跟配方落

即係係直接寫1.5? 原來你哋都唔知自己落咗幾多cc 咁你哋啲掣係點

差唔多一年 都已經係間舖第三四老果個pt
因為有d唔同既 我間舖有咖啡 所以有個廚房仔哩埋 幫更果間無 佢哋又無位哩埋食野 所以個文化反而係光明正大咁食

大粒嗰啲唔會話㗎咩 光明正大咁食 我見到會覺得好奇怪
第三四老係咪講年齡?

我又唔知呀 咁過到去d人係咁食 我咪又跟佢哋
摟打呀o靚仔 唔係年齡 我好後生 不過我果度左一年都已經叫耐因為好多人畢業就quit

難怪食到變肥宅
即係好多人都就嚟畢業? 平均年齡係幾多
你都叫後生

pt既話係呀 有d畢左業做freelance先會keep住份工
pt個range98-92啦我諗

都好後生 多唔多ft?一更可唔可以多過10個鐘

都多呀 唔計manager有6-7個倒
ft一更10hr 但pt好少番咁長
最長番過10.5hr (-1.25飯鐘) 最短4hr定唔記得4.75 睇編更果個心情

每日有幾多人返工
咁full time人工應該都有萬五六喎

好多架 8個以上
咁你都計到 係有萬5-6呀

但每次去都冇乜客咁 點賺錢
定其實真係賺好多?

佢有分兩條line 你而家講緊既應該係平時成日見到果條line
港島果邊有條line轉做野食 就幾好搵

咁平時條line做乜唔轉晒做嘢食

唔知呀咁佢野食都定價高既 係果邊d人先成日買

咁又係買過pizza 普通

竟然會買過
pizza幾好食wo不過

因為fd屋企附近有成日去個頭
有咩推介?

fd係港島?每日5-6點都有減價有d好抵
其實正價我真係唔會買 生果說真係好食既 屋企囤左好多貨

唔係
生果
下次五六點行下先 多謝肥宅

有唔係港島既有雪櫃

九龍區 唔係港島嘅好少有雪櫃㗎?

最多mk仔果區係呀 多數唔係賣野食果d

但唔係mk
近住宅 所以有嘢食賣

我自己都唔熟自己公司
tst?

再估

你幫更果度? (我無去過果間唔知有無雪櫃)

都錯 你唔講我都冇留意嗰度有

姐唔估了

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

部果糖機係寫0.3 0.5 1 1.5咁樣 唔係用cc 有formula記 落果糖就直接禁個數字 唔知係咪代表比例

btw 1.5 at least 20ml

我呢小薯永世都你問我答唔到

你果頭咁多野食唔食係大徙
我根本無得揀 除非來回行10min去另一區

你快餐店都唔食呀
十分鐘啫 你放飯放咁耐 我有時行三個字去食

食m記我寧願食杯麵
歇腳亭有冇啲咩推介好飲 屋企附近得歇腳亭 次次都係飲珍珠奶茶

我屋企附近都係得歇腳亭 不過好少買 淨係買過兩次

我鐘意珍珠奶綠

我發現你去邊間都係飲珍珠 一係奶茶一係奶綠

賣飛佛係珍珠
唔好再quote到咁長啦好嘛

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

好啦 100% confirm你邊間
如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

你再寸我因住我爆你出嚟

威脅我

我都唔係話你

sor岩岩先del緊d quote
屯門分店都幾多人返工
同埋見佢地成日拎部手機出黎撳

十個人返工但每人得三十幾蚊一個鐘
佢哋唔係好好生意㗎咩 仲有時間玩電話

可能個段時間少客
唔計我都係得2個客

平時好好生意㗎 但係我覺得佢哋沖嘢好似沖得幾好

你又知 ?

舖頭老細同嗰邊有聯絡 同埋之前都好多巴絲經過話嗰邊成日好忙

我淨係成日見個鋪頭啲人多到塞滿成條路
沖得好唔好就唔知啦,但我唔係幾鍾意飲奶蓋有個蓋係到,雖然好似話係方便你就咁飲(九龍灣淘大分店有埋貼紙教你點飲)
但我試過係新某分店飲奶蓋係好似珍奶咁啤左膠,我個人覺得幾好,因為我飲之前想搖下杯奶蓋

鮮奶綠除左鮮奶同綠茶
仲會加咩?

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

部果糖機係寫0.3 0.5 1 1.5咁樣 唔係用cc 有formula記 落果糖就直接禁個數字 唔知係咪代表比例

係咪又一位天仁巴/絲?你好
目前已經五個天仁巴絲報報數先
多謝解答咁多係多幾多%?
其實20ml好少 我哋冇一行糖係少過20

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

1.5係超多(我覺得)
今日仲要有人叫多糖

最多係二? 最少係幾多
你哋多糖係多幾多?

最多好似係3
最少0.2

多糖我都唔知會落多幾多
因為個杯唔係我沖

SOP冇寫?原來唔會教埋

差唔多一年 都已經係間舖第三四老果個pt
因為有d唔同既 我間舖有咖啡 所以有個廚房仔哩埋 幫更果間無 佢哋又無位哩埋食野 所以個文化反而係光明正大咁食

大粒嗰啲唔會話㗎咩 光明正大咁食 我見到會覺得好奇怪
第三四老係咪講年齡?

我又唔知呀 咁過到去d人係咁食 我咪又跟佢哋
摟打呀o靚仔 唔係年齡 我好後生 不過我果度左一年都已經叫耐因為好多人畢業就quit

難怪食到變肥宅
即係好多人都就嚟畢業? 平均年齡係幾多
你都叫後生

pt既話係呀 有d畢左業做freelance先會keep住份工
pt個range98-92啦我諗

都好後生 多唔多ft?一更可唔可以多過10個鐘

都多呀 唔計manager有6-7個倒
ft一更10hr 但pt好少番咁長
最長番過10.5hr (-1.25飯鐘) 最短4hr定唔記得4.75 睇編更果個心情

每日有幾多人返工
咁full time人工應該都有萬五六喎

好多架 8個以上
咁你都計到 係有萬5-6呀

但每次去都冇乜客咁 點賺錢
定其實真係賺好多?

佢有分兩條line 你而家講緊既應該係平時成日見到果條line
港島果邊有條line轉做野食 就幾好搵

咁平時條line做乜唔轉晒做嘢食

唔知呀咁佢野食都定價高既 係果邊d人先成日買

咁又係買過pizza 普通

竟然會買過
pizza幾好食wo不過

因為fd屋企附近有成日去個頭
有咩推介?

fd係港島?每日5-6點都有減價有d好抵
其實正價我真係唔會買 生果說真係好食既 屋企囤左好多貨

唔係
生果
下次五六點行下先 多謝肥宅

有唔係港島既有雪櫃

九龍區 唔係港島嘅好少有雪櫃㗎?

最多mk仔果區係呀 多數唔係賣野食果d

但唔係mk
近住宅 所以有嘢食賣

我自己都唔熟自己公司
tst?

再估

你幫更果度? (我無去過果間唔知有無雪櫃)

都錯 你唔講我都冇留意嗰度有

姐唔估了

係肥宅唔估了 其實你哋咁多分店都幾難估嘅

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

我呢小薯永世都你問我答唔到

做咁耐都小薯

你快餐店都唔食呀

食m記我寧願食杯麵

kfc mx 譚仔呢 m記都可以好健康

你快餐店都唔食呀

食m記我寧願食杯麵

當你想食tamjai都要行十分鐘

你快餐店都唔食呀

食m記我寧願食杯麵

當你想食tamjai都要行十分鐘

應該話其實你上面講既任何野都要行
歇腳亭有冇啲咩推介好飲 屋企附近得歇腳亭 次次都係飲珍珠奶茶

我屋企附近都係得歇腳亭 不過好少買 淨係買過兩次

我鐘意珍珠奶綠

我發現你去邊間都係飲珍珠 一係奶茶一係奶綠

賣飛佛係珍珠

除咗天仁 邊間嘅珍珠最好食?
今日飲左奶蓋綠茶但俾得勁少奶蓋好唔開心 易家係咪一定要講多奶蓋先會多奶蓋 明明之前唔講都好多

其實會自動剪短 真係冇留意 你用咩電話?去反映下
最多我下次quote cut咁啲

威脅我

我都唔係話你

咁你繼續威脅啦
好鍾意飲天仁茗茶個隻鮮奶綠
要熱嘅 勁好飲

多人真係唔好嗌 會想屌死你

威脅我

我都唔係話你

咁你繼續威脅啦

咁我威脅你
到底上面位巴打點解話我寸

你串人六個月

姐唔估了

係肥宅唔估了 其實你哋咁多分店都幾難估嘅

對比起你哋就唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞