做咗三年幾貢茶 你問我答[4]

1001 回覆
13 Like 6 Dislike

你都好遠
新po先上水

搭唔到嗲

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

好啦 100% confirm你邊間
如果你冇呃我嘅

邊有可能

其實唔難 之前係覺得兩間其中一間 而家肯定

有咁易估到
我附近的確有兩間你點肯定

我醒唔好讚我 怕醜
我講出嚟就個個都知你邊間 真係要講點肯定?

其實你哋係咪同區

同區嘅意思係新界區嘅話咁咪係囉 佢之前都有講過

我唔係指呢個同區咁簡單

咁唔係 係嘅佢就唔會話我間舖遠啦

咁我估到個大概.... only
屯門分店都幾多人返工
同埋見佢地成日拎部手機出黎撳

十個人返工但每人得三十幾蚊一個鐘
佢哋唔係好好生意㗎咩 仲有時間玩電話

可能個段時間少客
唔計我都係得2個客

平時好好生意㗎 但係我覺得佢哋沖嘢好似沖得幾好

差唔多一年 都已經係間舖第三四老果個pt
因為有d唔同既 我間舖有咖啡 所以有個廚房仔哩埋 幫更果間無 佢哋又無位哩埋食野 所以個文化反而係光明正大咁食

大粒嗰啲唔會話㗎咩 光明正大咁食 我見到會覺得好奇怪
第三四老係咪講年齡?

我又唔知呀 咁過到去d人係咁食 我咪又跟佢哋
摟打呀o靚仔 唔係年齡 我好後生 不過我果度左一年都已經叫耐因為好多人畢業就quit

難怪食到變肥宅
即係好多人都就嚟畢業? 平均年齡係幾多
你都叫後生

pt既話係呀 有d畢左業做freelance先會keep住份工
pt個range98-92啦我諗

都好後生 多唔多ft?一更可唔可以多過10個鐘

都多呀 唔計manager有6-7個倒
ft一更10hr 但pt好少番咁長
最長番過10.5hr (-1.25飯鐘) 最短4hr定唔記得4.75 睇編更果個心情

每日有幾多人返工
咁full time人工應該都有萬五六喎

好多架 8個以上
咁你都計到 係有萬5-6呀

但每次去都冇乜客咁 點賺錢
定其實真係賺好多?

佢有分兩條line 你而家講緊既應該係平時成日見到果條line
港島果邊有條line轉做野食 就幾好搵

咁平時條line做乜唔轉晒做嘢食

唔知呀咁佢野食都定價高既 係果邊d人先成日買

咁又係買過pizza 普通

竟然會買過
pizza幾好食wo不過

因為fd屋企附近有成日去個頭
有咩推介?

fd係港島?每日5-6點都有減價有d好抵
其實正價我真係唔會買 生果說真係好食既 屋企囤左好多貨

唔係
生果
下次五六點行下先 多謝肥宅

有唔係港島既有雪櫃

九龍區 唔係港島嘅好少有雪櫃㗎?

最多mk仔果區係呀 多數唔係賣野食果d

但唔係mk
近住宅 所以有嘢食賣

我自己都唔熟自己公司
tst?

再估
屯門分店都幾多人返工

可能個段時間少客
唔計我都係得2個客

你又知 ?
不過好耐以前有排興happy lemon,而家係咪沒落緊

好似裝修完賣貴d某幾間又做得起

唔係得返旺角同觀塘有咋咩?
旺角嗰間之前都多人買 但係呢排我見都冇乜

我都淨係知呢兩度有
而家旺中上面多左咁多野 都無人買佢啦

我google過好似係得返呢兩間
其實黃國明明好多選擇 我都唔明點解咁多人飲貢茶

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖
一般飲品都係1.5果糖 有珍珠就減0.5

飲小d先
少甜無咁好飲

之前蘋果話天仁最肥呀

所以你..

我咩

我肥
歇腳亭有冇啲咩推介好飲 屋企附近得歇腳亭 次次都係飲珍珠奶茶

我屋企附近都係得歇腳亭 不過好少買 淨係買過兩次

我鐘意珍珠奶綠

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

你再寸我因住我爆你出嚟

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

我以為你哋都係撳幾多cc
1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

1.5係超多(我覺得)
今日仲要有人叫多糖

最多係二? 最少係幾多
你哋多糖係多幾多?

因為有d唔同既 我間舖有咖啡 所以有個廚房仔哩埋 幫更果間無 佢哋又無位哩埋食野 所以個文化反而係光明正大咁食

第三四老係咪講年齡?

摟打呀o靚仔 唔係年齡 我好後生 不過我果度左一年都已經叫耐因為好多人畢業就quit

難怪食到變肥宅
你都叫後生

pt既話係呀 有d畢左業做freelance先會keep住份工

最長番過10.5hr (-1.25飯鐘) 最短4hr定唔記得4.75 睇編更果個心情

每日有幾多人返工

好多架 8個以上

我照pt個人工計
幾好做咁想狗衝

幾好做既意思係ft人工?

人工高又唔忙

要識d野食既英文 呢個係我覺得最大困難 ft另一困難係最早果條更成5am

要識晒?
有冇時間畀你記?
五點 都係算

我番左差唔多一年都未識晒太多未聽過既term

未識晒都過到試用期?
其實我覺得好難記 同埋五點起身又太辛苦

佢無要求pt要識晒 好多時候我哋知果舊野咩黎只係唔識個英文 或者聽唔明佢口音
呢d野都係要浸出黎之前都覺得d ft好叻知咁多product knowledge
咁早起身真係辛苦既 本身住港島既人會著數d

又係 辛苦都係算
帶佢哋去個行咪得囉
好多英文人?返九龍舖應該少啲(雖然九龍好似唔等人用)

好多呀 有d一黎就掃千幾蚊野
不過我覺得大部份外國人都係有禮貌d既 少部份先木口木面同串咀
試過唔識舊野既英文比人串

果然港島人消費力係強啲 其實外國人普遍係 有啲仲會用廣東話同我講唔該
點寸

唔係港島人去港島番工就食唔起飯

咁你平時食咩 舖頭啲嘢? m記幫到你

杯麵

有冇咁慘 仲話我個頭多嘢食但我成日食快餐店 你仲衰 食杯麵

你果頭咁多野食唔食係大徙
我根本無得揀 除非來回行10min去另一區

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

直線抽擊樓主

你兩個

鮮奶綠除左鮮奶同綠茶
仲會加咩?

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

你哋冇寫明幾多㗎咩 咁你哋撳糖機係點撳

如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

你再寸我因住我爆你出嚟

小弟做錯了

第三四老係咪講年齡?

難怪食到變肥宅
你都叫後生

每日有幾多人返工

好多架 8個以上

定其實真係賺好多?

佢有分兩條line 你而家講緊既應該係平時成日見到果條line

竟然會買過

有咩推介?

唔係
生果

有唔係港島既有雪櫃

但唔係mk
近住宅 所以有嘢食賣

我自己都唔熟自己公司
tst?

再估

你幫更果度? (我無去過果間唔知有無雪櫃)

第三四老係咪講年齡?

難怪食到變肥宅
你都叫後生

每日有幾多人返工

好多架 8個以上

定其實真係賺好多?

竟然會買過

有咩推介?

唔係
生果

有唔係港島既有雪櫃

但唔係mk
近住宅 所以有嘢食賣

我自己都唔熟自己公司
tst?

再估

你幫更果度? (我無去過果間唔知有無雪櫃)

都錯 你唔講我都冇留意嗰度有

如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

你再寸我因住我爆你出嚟

小弟做錯了

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

1.5係超多(我覺得)
今日仲要有人叫多糖

最多係二? 最少係幾多
你哋多糖係多幾多?

最少0.2 多數係1/1.5 酸既例如檸檬同洛神就3
多糖我多數比多0.2/3
太多唔健康

第三四老係咪講年齡?

難怪食到變肥宅
你都叫後生

每日有幾多人返工

好多架 8個以上

我照pt個人工計
幾好做咁想狗衝

幾好做既意思係ft人工?

人工高又唔忙

要識d野食既英文 呢個係我覺得最大困難 ft另一困難係最早果條更成5am

要識晒?
有冇時間畀你記?
五點 都係算

我番左差唔多一年都未識晒太多未聽過既term

未識晒都過到試用期?
其實我覺得好難記 同埋五點起身又太辛苦

佢無要求pt要識晒 好多時候我哋知果舊野咩黎只係唔識個英文 或者聽唔明佢口音
呢d野都係要浸出黎之前都覺得d ft好叻知咁多product knowledge
咁早起身真係辛苦既 本身住港島既人會著數d

又係 辛苦都係算
帶佢哋去個行咪得囉
好多英文人?返九龍舖應該少啲(雖然九龍好似唔等人用)

好多呀 有d一黎就掃千幾蚊野
不過我覺得大部份外國人都係有禮貌d既 少部份先木口木面同串咀
試過唔識舊野既英文比人串

果然港島人消費力係強啲 其實外國人普遍係 有啲仲會用廣東話同我講唔該
點寸

唔係港島人去港島番工就食唔起飯

咁你平時食咩 舖頭啲嘢? m記幫到你

杯麵

有冇咁慘 仲話我個頭多嘢食但我成日食快餐店 你仲衰 食杯麵

你果頭咁多野食唔食係大徙
我根本無得揀 除非來回行10min去另一區

你快餐店都唔食呀
十分鐘啫 你放飯放咁耐 我有時行三個字去食

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

跟配方落
歇腳亭有冇啲咩推介好飲 屋企附近得歇腳亭 次次都係飲珍珠奶茶

我屋企附近都係得歇腳亭 不過好少買 淨係買過兩次

我鐘意珍珠奶綠

我發現你去邊間都係飲珍珠 一係奶茶一係奶綠

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

飲小d先
少甜無咁好飲

之前蘋果話天仁最肥呀

所以你..

我咩

我肥

咁都叫肥
屯門分店都幾多人返工

可能個段時間少客
唔計我都係得2個客

你又知 ?

舖頭老細同嗰邊有聯絡 同埋之前都好多巴絲經過話嗰邊成日好忙

鮮奶綠除左鮮奶同綠茶
仲會加咩?

果糖 冰/熱水

一般正常甜度
果糖俾得多唔多
我以為呢個唔洗俾糖

最好少甜啦
乜都會加糖架
我唔識講幾多糖

1.5係幾多

我都唔識計
下次返工先拎量杯量

部果糖機係寫0.3 0.5 1 1.5咁樣 唔係用cc 有formula記 落果糖就直接禁個數字 唔知係咪代表比例

btw 1.5 at least 20ml

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

如果你冇呃我嘅

比啲貼屎我

同一區有兩間

新po到提底自爆

我唔會戴手套咁易認

你再寸我因住我爆你出嚟

威脅我

你都好遠
新po先上水

搭唔到嗲

你出聲就有人理你
你做咁耐冇試過調舖?

如果你冇呃我嘅

邊有可能

其實唔難 之前係覺得兩間其中一間 而家肯定

有咁易估到
我附近的確有兩間你點肯定

我醒唔好讚我 怕醜
我講出嚟就個個都知你邊間 真係要講點肯定?

其實你哋係咪同區

同區嘅意思係新界區嘅話咁咪係囉 佢之前都有講過

我唔係指呢個同區咁簡單

咁唔係 係嘅佢就唔會話我間舖遠啦

咁我估到個大概.... only

你要學習我柯南嘅精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞