而家d香港人真係以為住私樓就係大晒

657 回覆
3843 Like 101 Dislike
個住客係有投訴
但最後決定炒人嗰個係管理公司
住客可能都係講下 都未必知原來後果咁嚴重
正解。度度唔同文化,人地標準係咁,你老豆咁風高亮節唔跟住做,咪唯有搵過份唔洗幫客開門嘅保安工
嗰班友以為自己住獨立屋就當自己係有錢人,
明明就係邊境鄉下人,
完全係廢中集中地,
入去做過一次嘢,
啲呀叔個個眼超超好似好睇你唔起咁
如果係你講嘅情況管理處會唔做嘢咩?
連管理處嘅人都怕咗佢啦

仲有使唔使下下去到咁盡呀?
左鄰右舍成日見到咁無人情味?
凡係見有人泊多一分鐘都要投訴?
重點係泊係度真係無影響到其他人喎 更無影響佢
規則係死嘅 人係生嘅 法官都無咁不近人情啦

你咁撚守規則咁正義唔好同我講你衝過紅燈呀
我樓下個夜更晚晚都訓著我都無投訴佢
你肯唔肯定你老豆同你講嘅係事實嘅全部?
你對手係咪斷左?定你冇手?
做看更洗唔洗奶埋你袋底呀屌你老母
一班恩客恃住交嗰一千幾百管理費,
當自己係殘廢㗎!

From my friend:

講真,推住BB車會連門都開唔到嘅話,
唔該你留係屋企,唔好喺條街度獻世。
正評。我正評架
你係咪啲著鞋要老豆老母同你綁鞋帶個啲
樓主老豆番得一個禮拜點樣認得晒所有住客既樣?萬一放賊入黎個責任係咪你負?請你番黎係維持秩序 唔撚係同你開門呀港孩
開個門都咁多怨言, 不如真係唔好做啦, 私人屋苑開門係好正常

真係唔好搵公屋保安同 私人屋苑比喇
亦都唔好話錢唔關事

人哋真係畀好貴管理費㗎, 幾千蚊一個月多過你 公屋個租金, 有唔同標準係絕對合理
睇唔過眼連門都要其他人同你開既小朋友
俾得個少少錢真係當自己係大爺啊?
大佬, 你知唔知私人屋苑有好多到閘㗎
期待你開門嗰度已經係最後一道閘

住客拍卡後, 保安 係有責任幫手開門, 或者唔係叫保安, 嗰啲係著西裝制服嘅

不嬲畀貴啲期望有好服務係正常, 呢啲要交幾千蚊一個月管理費㗎, 你唔好同我講去高級餐廳食嘢 使乜咁好服務呀, 隻手又係跛㗎?
都唔知乜撚嘢要當自己係大爺
事實上係畀咗合理嘅價錢 得到合理嘅服務'
認真,快手去申請綜援先
再打份現金工算吧啦,以前我唔支持人咁做
但今時今日屌你老母個垃圾政府,梗係趁未畀支那拎晒啲錢去拎盡福利先
我講你聽真想,班私樓住户每家其實每月交緊四五千蚊管理費俾港鐵盤管理部而港鐵抽大約六七乘水入袋其餘再外判出去比其他保安公司,佢哋請軍裝同大堂保安而佢地人工大概係淨餘舊budget既五五分賬所以難怪班含家産主户燥底for example 你老豆人工$15000,平均七人管理一坐樓($15000*7人) 五五分賬保安公司收($210000) 加其餘六七乘大賬為 (525000-700000)每坐樓視乎入住率,約管理費$4500每户八户一層(豪宅)二十層樓約收每橦约$720000 做大堂既一人工作量佔六七乘loading真係有時好柒忙(返日間)而工作量同管理費比例幾乎1比50但班主户認為做大堂條友fatfat事實上港鐵先係幕後赢家好難怪佢哋會仇視保安
利伸:做過港鐵盤
有間屋都可以綜援嫁咩
yoho mid town 出名惡盤黎架, 最慘係外判保安人工低但要求多多,做物管果班都無咁麻煩,保安比人剝削咁多重邊有咁多心機同你講服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞