入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
唔係人人都好似樓主咁
我就係入咗政府先發現
原來政府工係幾撚咁on9

做咗3年 終於頂唔順
想喺仲要得轉彎嘅時候及早轉軚
依家出返嚟私人市場做
人工多咗 自由咗 彈性咗
依家一邊返工 一邊同朋友創業
好過之前個3年做政府咁on99
除左英文好
仲有咩必須條件?
2nd up hon
靚仔 唔好樣衰 因為有D位要見客
Sorry 我係廢 但政府無所謂”啱”嘅野,只要係唔錯,唔好搞到上司同事已經贏左。
點樣可以唔錯?少做唔少錯。做本份,跟舊料
睇你做咩位同每一樣事/人用咩心態應對,暫時做左5年都仲覺得好有挑戰性同好多野都好新鮮,就算有啲事係不斷重複我都未覺得悶

有好多人入職時只學基本野應付到工作就算,但其實自己個人對人謙卑啲,對周圍有少少求知慾,啲老一輩/上司都會彈啲野過你(當然前提係你受得住度氣同埋識得思考佢地講既野有幾多係誇大同分析)

出黎做野最緊要上足傢餐

傢餐唔係指工具咁簡單⋯
我只可以講你入去做一,二級工人,aco果d入職人工低只能望長遠,一,二級既就上公屋快捷,aco望升co
唔好問d老細未必識既野
問d佢識既
有好多原因嘅

如果你個部門玩官僚 玩山頭主義

其實你拼搏真係無乜謂

不如睇開 d

工作還工作 生活還生活

除咗錢同間中丁點自 high 嘅滿足感

工作其實無乜其他野俾到我

對得住自己就夠

唔係向前行就一定係進步架

呢個世界好複雜
其他無問題

不過有班私人工人 係都話政府請人overpaid
食緊早餐
政府大把時間俾你進修啦 又唔洗OT又唔洗返星期六
不過返政府真係好易跟班老屎忽墮落
其實你有冇諗過係私人市場人工過低,變左連aco 都大把人爭
Aco 本身唔係graduate rank

不過近年入得的9成都係大學學歷
識一個有master 去做aco 添
開頭我都以為無得升
點知做做下竟然望到
毅進仔洗閪講英文咩
做撚都閪咁
我做緊合約制,見識好多官僚主義、老屎忽文化,有好多問題出現左,但係好喜歡解決提出問題的人。
想轉入perm,又轉唔到,做到而家意興蘭珊。我想跳出去搏,我英文又唔夠揪
我尼種人真係成世失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞