入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
香港私人市場個人工根本無競爭力 你做得幾好 加人工同b仔都反映唔岀 long run政府工個人工係完勝
我都想入去 平穩生活
利申 :waiting list左年半 唔知仲有冇機會.
同意
sry 畀錯負皮 想比正
上面仲有條友拗
佢唔攞部計數機篤下條數先
係 釘窿 個窿要對到好齊
最勁成份野某一行嘅字距窄咗都睇到
仲要係中文唔英文 ,可能只係個行多咗2,3粒字
俾著係你都會咁,呀公張圖永遠不變 做細既無權力都唔會敢質疑呀公master detail 個個都係話跟呀公點做點做 現場做唔到又要出一大輪野report則師 其實係搵個人揹鑊姐
我反而拼搏得勁左
上年一年睇左五十幾本書,跑左三個馬拉松
岩岩先跑完東京。依家打算用持續進修基金學下野
唔係做返工嘅野先叫拼搏既
[url]LANDS既低級職員,你地分區定總部?[/url]
打緊私人工 辛苦不過自己鍾意依家呢行
但屋企人好想我考政府工 又以為讀完大學好就可以負碌入
唉 暫時都唔知前路應該點走
所以要拼搏入政府工
correct
大學畢業最少有兩三成人都入左紀律部隊Officer
好少位有所謂Hea 想博升既人大把
著起制服講錯樣野 做錯野 都比人投訴
人工係高 但番Shift 好多退休無耐就死左

利申Contract仔 仲要做多1-2年先有機會入長工位
但人地入職都已經係我Double,明明大家都大學畢業
覺得自己好廢
大學畢業 2 3成?
當全香港一年萬5個八大畢業生。
你肯定幫辦 ,
紀部officer ao + eo果堆加埋一年有3000個?
仲要果堆淨請開白紙或者岩岩Grad 一至兩年。
咁易入邊個做Big4會計 工程 咁辛苦考牌。
有無幫辦講下番shift 辛苦,累嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞